Újjászületik Ábel, a gőzmozdony

Tavaly óta betegeskedett a Dél-Zalát behálózó Csömödéri Erdei Vasút legöregebb vontatójárműve. A teljes felújítás után a mozdony ősszel térhet vissza szolgálatba.

Szerző:
Gulyás Attila/Zalaerdő Zrt.
Fotó:
Gulyás Attila
2018. március 12.

Tavaly óta betegeskedett a Dél-Zalát behálózó Csömödéri Erdei Vasút legöregebb vontatójárműve. A teljes felújítás után a mozdony ősszel térhet vissza szolgálatba.

Március 3-án két darus kocsi összehangolt munkájával a sínről speciális teherautóra lépett át a Zalaerdő Zrt. 490-es sorozatú gőzmozdonya. A zalai erdők talán legismertebb vasúti járműve Debrecenbe utazott, ahol teljes felújítást kap: többek között vadonatúj elektromos hálózat, felújított kazán és futómű szerepel az elvégzendő munkák hosszú listáján.

  

 

Ábel gőzmozdony, illetve pontos nevén a 2002-es pályaszámú, 490,2 sorozatú mozdony a hazai kisvasutak legelterjedtebb gőzmozdony-típuscsaládjának tagja. A MÁVAG gyárában 1905-re kifejlesztett, 24 tonnás vontatójárműből száznál is több készült, a gyártás 1950-es évekbeli beszüntetéséig. Ezután a gyártását az erdélyi Resicabányán tovább folytatták, itt készült Ábel is, 1956-ban. A gyártást kisebb szünet után még az 1980-as években is folytatták az erdélyi kisvasutak számára, ahol a szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló fa és víz mellett még a 90-es években is megszokott látvány volt a gőzvontatású vonat.

 

Személyvonat a Csömödér melletti Pátka határában 

 

Ábel 1999-ben került a csömödéri kisvasútra, és akkori első felújítása után, másfél évtizedig szállította a kirándulókat, főleg Lenti és Kistolmács között. Őszre tervezett visszatérését különvonattal ünnepli majd a Zalaerdő Zrt. Addig is a vasút dízelvontatású vonatai a szokásos menetrend szerint, minden májustól szeptemberig közlekednek, de jó idő esetén korábbi üzemkezdet és későbbi zárás is rendszeresen előfordul. Ezekről, és az év bármely napján elérhető különvonatokról a Zalaerdő Zrt. oldalán lelhetők fel további információk.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Az idő áll, a mozdony zakatol - a csömödéri erdei vasút

Dél-Dunántúli Kéktúra, 3.rész - A zalai dombok között

Kisvasúti nap Zalában

Cikkajánló