Újra feltűnt a gyönyörű fehér szarvas Nógrádban

A bátonyterenyei fotós már korábban is látta a „nógrádi csodaszarvast”, ráadásul ezúttal egy különleges sötét dámot is sikerült lefotóznia.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pozsik Gábor
2022. január 28.

A bátonyterenyei fotós már korábban is látta a „nógrádi csodaszarvast”, ráadásul ezúttal egy különleges sötét dámot is sikerült lefotóznia.

Pozsik Gábor Nógrád megyében, Bátonyterenye környékén készített fotókat a fehér szarvasról, de hogy pontosan hol, azt az állatok védelme érdekében nem szeretné elárulni. „Többször is megfigyeltem már társaival együtt ezt a különleges példányt. Karácsonykor egy szintén nem mindennapi, sötétbarna színű szarvast is sikerült lencsevégre kapnom, őt sem először láttam már” – mesélte nekünk Gábor különleges szarvasokról.

A fehér állatról már korábban is készültek fotók, 2019-ben és 2020-ban is szintén a közelben, Mátraverebély környékén látták a társaival legelésző szarvast.

A fehér szín hátterében az albinizmus és az úgynevezett flavizmus állhat. Ez utóbbi pigmenthiányos állapotnál a szemek színe barna marad, míg albinizmus esetén a szemek pirosak, a köröm és orr előtti szőrtelen rész pedig rózsaszín.

A dámszarvasoknál a fehér mellett fekete színváltozat is előfordulhat, előbbi az állomány egy százalékában, utóbbi akár nyolc százalékban is előfordulhat. A fehér állatokhoz egy népi babona is kötődik, miszerint az, aki kilő egy fehér szarvast vagy egy őzet, az egy éven belül maga is meghal.

A pigmenthiány más állatfajoknál is előfordulhat, a napokban írtunk például egy fehér szajkóról, tavaly tavasszal pedig egy gyönyörű hófehér őzbakról mutattunk szép fotókat.

Pozsik Gábor oldalán további szép képeket találtok nemcsak a fehér szarvasról, de a környék más szépségeiről is.

Cikkajánló