Ünnepi díszben a Királyréti Erdei Vasút

Karácsony közeledtével az erdők átöltözésére még hiába várunk, de a Börzsöny déli oldalának kisvasútján hó nélkül is ünnepi a hangulat.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2016. december 8.

Karácsony közeledtével az erdők átöltözésére még hiába várunk, de a Börzsöny déli oldalának kisvasútján hó nélkül is ünnepi a hangulat.

Amíg az ország legtöbb erdei vasútja téli álmot alszik, a forgalmas Dunakanyar szomszédságában a téli hétvégéken is naponta öt fordulót tesz meg a Királyrét-Kismaros szerelvény. Miközben a napelemes és dízel motorkocsik egyelőre a garázsban várják a forgalmasabb napokat, a hagyományos járművekben a ropogó kályhatűz mellé a hagyományos külső-belső karácsonyi díszítés társul.

 

A napi utolsó járat Szokolya fölött

 

Bár a „menetrend szerinti járat” fogalma szinte minden közlekedési ágban a gépies üzemvitelt jelenti, a kisvasutakon azért számtalan formában felbukkan a közlekedés emberi oldala is. Pedig éppen a Királyréti Erdei Vasút az, ami - Lillafüredhez hasonlóan - a vonala mentén lakók egyszerű bevásárló és munkába járási utazásait is szolgálja, a reggeli vonaton néha több ilyen utas ül, mint kiránduló. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért, már közel évtizedes hagyomány a vasúton a téli szürkeségbe színt hozó dekoráció, ami változó mennyiségben, már az összes járművön jelen van.

 

A személyzet számára minden nap a kályha begyújtásával kezdődik

 

A „hétköznapi hétvégék” mellett idén hátra van még egy jeles alkalom a vasúton: december 17-én este a Betlehemvonat elsősorban a gyerekes családokat várja egy különleges előadással, ahol a helyi színjátszó társulat tagjai az állomásokon a szenteste eseményeit elevenítik meg, a vonat pedig mozgó nézőtérként járja végig a helyszíneket. Idén először a járatok az iskolai téli szünet négy munkanapján is közlekednek, a két utolsó forduló kivételével. Részletesebb információk a vasút oldalán.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Átszellemülés a kisvasúton

Négy évszak nyár: a Királyréti Erdei Vasút

Szerelem a kisvasúton

Cikkajánló