Ürgéket költöztetnek a Gerecsébe

A Dél-Gerecse Natura 2000-es területein nagyszabású ürgetelepítési akció folyik. A fokozottan védett faj képviselői mostanára igencsak megfogyatkoztak a térségben.

Szerző:
dunaipoly.hu/TM
Fotó:
Klébert Antal
Berkó Gyöngyi
2016. április 15.

A Dél-Gerecse Natura 2000-es területein nagyszabású ürgetelepítési akció folyik. A fokozottan védett faj képviselői mostanára igencsak megfogyatkoztak a térségben.

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei egy Nagyegyháza közelében lévő területet népesítenek be ürgékkel. A fokozottan védett faj állománycsökkenése annak köszönhető, hogy élőhelyeik - a rövid füves legeltetett gyepek - feldarabolódtak, így populációi is csak szigetszerűen fordulnak elő. Az ürge Európa keleti, délkeleti pusztáin terjedt el, tőlünk nyugatabbra, valamint északabbra már csak töredék- vagy mesterségesen visszatelepített állományai találhatók.

 

 Az ürgefogadó hely kerítésének építése

 

Amit nem tudtál az ürgékről
- A hímek korábban ébrednek a téli álomból, mint a nőstények.
- Magyarországon főleg a nyílt puszták homokos talajába ássa több kijárattal rendelkező járatait.
- Minden egyed külön járatrendszert készít. Bár az ürgék kolóniában élnek, nem tekinthetők társas lényeknek.
- A nemek csak a párzási időszak egy-két hetében vonzódnak egymáshoz, a nőstények 3-8 utódot hoznak a világra, amelyek július végére elhagyják a fészket.
- Ha veszélyt észlel, az ürge felegyenesedik két lábra, és jellegzetes, füttyszerű hangot hallat, ami a többi fajtársát is menekülésre készteti.
- Természetvédelmi értéke 250 000 Ft.
 
 

 

 

Ha testközelből szeretnél találkozni a fokozottan védett rágcsálóval, irány Tihany, a Belső-tó partja, ahol türelmesen fürkészve a füves területet sok futkározó vagy éppen „őrszemként” a két hátsó lábára álló ürgét figyelhetsz meg.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Előcsalta az ürgéket a jó idő

Gyerünk ki a szabadba! - A hét képei

Kétszer annyi ürge Kétegyházán

Támadás a lőtéren - Nem komálja az ürge a kamerát

Cikkajánló