Vándorsólyom és fekete sas is telel a Kis-Sárréten

A ritka ragadozó madarak minden évben ott töltik a telet, már meg is érkeztek északi költőhelyeikről.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Kalotás Zsolt / KMNPI
123rf.hu
2018. november 2.

A ritka ragadozó madarak minden évben ott töltik a telet, már meg is érkeztek északi költőhelyeikről.

A fekete sasok Lengyelország keleti részétől az Amurig költenek, hozzánk csak néhány egyed jár telente. A vizes élőhelyeket szeretik, így nem csoda, hogy a Biharugrai-halastavak környékén találják meg az ideális körülményeket. Már évek óta visszatérő vendég egy fekete sas, amely idén október közepén érkezett meg.

 

Fekete sas (Aquila clanga)


A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai rendszeresen látják az Ugrai-rét és a halastavak környékén. Nehéz megfigyelni, mert sokszor fedettebb helyekre is bemegy zsákmányolni, és gyakran fogyaszt dögöket, amelyeket a rétisasok hagytak hátra.


A vándorsólyom szintén a múlt hónap közepén érkezett, ő legalább tíz éve rendszeres téli vendég. Megszokott éjszakázóhelyei vannak, és mindig ugyanazokat a területeket „járja” be. Sokszor látni vadászni: általában a nádasokba behúzó seregélycsapatokat vagy a dankasirályokat célozza meg.

 

Vándorsólyom (Falco peregrinus)


Bár néhány másik, kóborló fekete sast és vándorsólymot is el lehet csípni a térségben, azok általában csak rövidebb időt töltenek ott. A két állandó vendégre azonban minden télen lehet számítani, és egészen márciusig maradnak nálunk.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Őszi túratippek Szarvas környékén

Ezért érdemes most ellátogatni a Csanádi-pusztákra

Soha nem látott darutömegek a Hortobágyon

Mellizomra gyúrnak a fiatal túzokok

Cikkajánló