Védett madarak és rókák is elpusztultak Tolnában

Egy rétisas, egy barna rétihéja, hat szarka, valamint két róka is elhullott Bölcske mellett a napokban, gyaníthatóan mérgezés miatt. 

Szerző:
ddnp.hu
Fotó:
Adobe Stock
2019. április 29.

Egy rétisas, egy barna rétihéja, hat szarka, valamint két róka is elhullott Bölcske mellett a napokban, gyaníthatóan mérgezés miatt. 

Illusztráció

 

Nemrégiben a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán számolt be arról, hogy a tolnai Bölcske határában több állattetemre is rábukkantak. Mint írják, április 22-én az esti órákban telefonon értesítették a nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őrét, hogy Bölcske mellett egy elhullott rétisas tetemét találtak meg kirándulók. Másnap a környező bokros, gyepes területeket átvizsgálva a rétisason kívül a méregkereső kutya további tetemeket fedezett fel.

 

Egy barna rétihéja, két róka, hat szarka és 7 db, feltehetően csalinak használt tyúktojás darabjait gyűjtötték össze a helyszínelést követően a kollégák. Mindegyik állaton látható volt a mérgezés tünete, a madaraknál a görcsbe rándult ujjak, a rókáknál az összehúzott testtartás. Az állatok pusztulásának okáról azonban csak az állatorvosi szakvélemény után lehet egyértelműen biztosat állítani, addig is a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megtette a bejelentést az illetékes Rendőrkapitányság felé - olvasható a közleményben.

 

A rétisas fokozottan védett Magyarországon, természetvédelmi értéke 1 millió forint, míg a barna rétihéja védett faj, eszmei értéke 50 ezer forint.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nem tudni, mitől hullot el a több tucat állat a Polgári-halastavon

Gólyagyilkos gólyától mentették meg a tojásokat

Brutális állatmérgezés Szerbiában 

Cikkajánló