Védetté nyilváníthatják a területet, ahol ez a ritka sáfrány nő

Baja déli határában, az egykori vasúti töltés mezsgyéjén a védett, apró, de tetszetős tarka sáfrány néhány ezres állománya tenyészik. Már elindult az eljárás, hogy helyi védelem alá helyezzék a sáfrányok élőhelyét.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Baja Hangja
2023. február 21.

Baja déli határában, az egykori vasúti töltés mezsgyéjén a védett, apró, de tetszetős tarka sáfrány néhány ezres állománya tenyészik. Már elindult az eljárás, hogy helyi védelem alá helyezzék a sáfrányok élőhelyét.

Baja határában, egy önkormányzati tulajdonú területen, az egykori vasúti töltés mentén január közepe óta virágzik a tarka sáfrány. Tamás Ádám, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője arról tájékoztatta a Baja Hangját, hogy régóta ismert állománya ennek a fajnak a Mathiász utcai terület, és bár Baja határában több helyen is előfordul a növény, ez a leglátványosabb és leginkább megközelíthető.

A védett növény számára most élőhelyét is biztosítani kívánja az önkormányzat, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Gébics Természetvédelmi Egyesület. Jelenleg előkészítés alatt van a terület helyi védelme, ennek készül a megalapozó dokumentációja és a kezelési terve, amely kimondottan a növény megóvását és a faj fennmaradását célzó élőhelykezelési beavatkozásokra fog törekedni – tette hozzá a természetvédelmi őr.

Nyilatkozatában azt is kiemelte, hogy ha a terület helyi védelem alá kerül, és az emberek figyelmét sikerül felhívni arra, hogy vannak még a Bácskában olyan megmaradt gyepfoltok, ahol rejtőznek megőrzésre érdemes természeti értékek, akkor ezáltal hosszú távon szavatolni lehet a növény fennmaradását.

Amint önkormányzati rendeletben kihirdetik a védelem tényét, utána majd tájékoztató tábla kihelyezésével hívják fel erre a lakosok figyelmét, de a tervek között szerepel túrák szervezése is a területre, amelyet a taposási károk megelőzése érdekében kerítéssel vagy oszlopokkal körbe is kerítenek majd. Még több fotó a Facebook-galériában.

Tarka sáfrány

A tarka sáfrány egyike a legkorábban nyíló növényeinknek. Hagymás évelő, nevét a virágszirmain látható mintázatról kapta. Virágzáskor magassága alig 4-8 (max. 10-12) cm; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat (a Kiskunságban a fehér, míg pl. a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel), a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik. Igen ritkán ezek a csíkok hiányozhatnak, ilyenkor a növény rokonára, a hasonlóan apró termetű fehér sáfrányra (Crocus vernus /C. albiflorus) hasonlít, azonban ott a lepellevelek csúcsa kerekebb, illetve élőhelyeik sem fednek át.

Tömeges virágzását 1–2 hétig lehet megcsodálni. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyébként szirmait összecsukva tartja. Ha kirándulás közben tarka sáfrányt (Crocus reticulatus) látunk, maximum a fényképezőgépet vegyük elő, és le ne szedjük, mert Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Cikkajánló