Véget ért a téli zárlat a Tátrai Nemzeti Parkban

A szezonális szünet után mától, azaz június 15-től a turisták ismét használhatják az összes kijelölt túraútvonalat a Tátrában.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
magas-tatra.info
2022. június 15.

A szezonális szünet után mától, azaz június 15-től a turisták ismét használhatják az összes kijelölt túraútvonalat a Tátrában.

Nyár elején minden évben eljön a várva várt nap, amikor a csúcsokra vezető ösvényeket és a hágókon átvezető utakat is megnyitja a Tátrai Nemzeti Par (TANAP) a kirándulók előtt – olvashatjuk a magas-tatra.info oldalán. A november 1-től tartó, hét és fél hónapos szünetre természetvédelmi és nem utolsó sorban baleset-megelőzési okokból van szükség.

A téli zárlat mintegy 230 km jelzett turistautat érint a Magas-Tátrában. Elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében vezették be.

A TANAP területi egységeinek munkatársai a téli időszakot követően végigjárják az összes túraútvonalat, és felmérik az esetleges infrastrukturális károkat, amit a legtöbb esetben a hóteher, a tavaszi áradás, esetenként a szél okoz. Ilyenkor kijavítják a megrongálódott utakat, hidakat, védkunyhókat, pavilonokat és pihenőhelyeket, pótolják a jelzőtáblákat, ezen kívül a négy külön színnel jelölt turistaút közül az egyik színt minden évben teljesen megújítják: idén a piros utak vannak soron.

„Már a nyári szezon kezdete előtt megpróbáltuk megoldani a rendkívüli helyzeteket. Mivel a magasabban fekvő túraútvonalak nagy része még mindig hó alatt van, az esetleges hiányosságok általában csak a hó elolvadása után derülnek ki” - mondta Peter Spitzkopf a TANAP igazgatóságától, amely Szlovákia legrégebbi nemzeti parkjának turisztikai és információs hálózatát kezeli, ezen kívül a Szepesi-Magura területén lévő jelzett turistautak felelőse – közölte a magas-tatra.info.

Bár a nyári szezon elindult, a hegyek között még jócskán téli állapotok uralkodnak. Érdemes ezért előre tájékozódni a terepi viszonyokról, megfelelő felszerelést vinni magunkkal egy túrára. Ilyenkor a Tátrában nem csupán kabátra van még szükségünk, a magasabban fekvő területeken a hó elengedhetetlené teszi a vízhatlan lábbeli és a talpra erősíthető csúszásgátló használatát, továbbá a balesetek megelőzésében a túrabotnak is nagy szerepe van.

Idei új fejlemény, hogy a TANAP vezetősége engedélyezte a vadvízi evezést a Béla folyó felső szakaszán. Szlovákia legvadabb folyójának kanyarulatait azonban kizárólag a vízi turizmussal és a vadvízi evezéssel foglalkozó turisztikai vagy sportszervezetek tagjai vehetik igénybe együléses kajakkal vagy kenuval. Ezzel kapcsolatos infókat a TANAP oldalán olvashatok.

Cikkajánló