Hírek

Versenyben a kéktúrás pecsételődobozok a 2015 Legkreatívabb Projektje címért

A Highlights of Hungary kreatív verseny kiválasztottjai között szerepelnek a kéktúra új pecsételődobozai. A pecsételődobozokat jelölő kurátort, Finta Sándort, Budapest főépítészét kérdeztük többek között arról, hogy ő miért tartotta fontosnak, hogy bekerüljenek a kéktúradobozok a jelöltek közé.  

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MTSZ
2016. február 8.

A Highlights of Hungary kreatív verseny kiválasztottjai között szerepelnek a kéktúra új pecsételődobozai. A pecsételődobozokat jelölő kurátort, Finta Sándort, Budapest főépítészét kérdeztük többek között arról, hogy ő miért tartotta fontosnak, hogy bekerüljenek a kéktúradobozok a jelöltek közé.  

Honnan hallott az új kéktúrás pecsételődobozokról? Látta-e a régieket?

 

Korábban egy fiatal kollégám az általam vezetett Városépítési Főosztályról ajánlotta figyelmembe a teljes egészében megújított Országos Kékkör egyik kedves részletét, a pecsételődobozokat és az új grafikai arculatot. Korábban volt egy időszakom, amikor gyűjtöttem is a pecséteket, de nem egy kiskönyvbe, hanem a turistaházakban vagy emlékhelyeken vásárolt képeslapokra pecsételtem. Ha jól emlékszem, régen a kihelyezett pecséteken csak szöveg volt, én inkább a turistaházak pecsétjeit szerettem, amelyeken gyakran valamilyen grafika is volt. Ezért örülök, hogy most az újak mindegyikén a helyek nevezetességét ábrázoló grafika is megjelenik. Arról nem is beszélve, hogy a dobozok nagyon egyszerű, értékálló eszközök arra, hogy a túrázásba további örömöket vigyenek. Elsősorban a pecsételés örömét, majd a büszkeségét, de a későbbi önfeledt nosztalgiázás is garantált. Egyben praktikus is, mert a csillapíthatatlan gyűjtőszenvedélyünk újra és újra visszavisz majd minket az „útra”. A digitális pecsételés lehetősége pedig egy egészen új dimenziót nyit, szerintem ezzel a lehetőséggel én is újra visszatérek majd a pecsételéshez.

 

Budapest főépítészéről azt gondolná az ember, hogy igazi urbanista, és főként a városi épületek, terek iránt érdeklődik. A pecsételődobozok viszont a kéktúraútvonalak mentén, nagyrészt a természetben találhatók. Ezek szerint szeret túrázni?

 

Valójában egyik nélkül sem tudok élni. Elképzelhetetlennek tartom, hogy hosszabb időre elhagyjam a várost, igazi nagyvárosi ember vagyok, a munkám is a városokhoz köt, az állandóan változó és lüktető közegben érzem igazán otthon magam. Ugyanakkor elképzelhetetlennek tartom, hogy ne hagyjam el a várost rövidebb időre, a természetjárás az, ami igazán ki tud kapcsolni. Már egy pár órás túra is hosszú távú feltöltődést jelent számomra. Gyermekkoromban a vándortáborokkal alakult ki ez a kötődés a természeti környezettel, és azóta felnőttként is járom az erdőt, ha tehetem, vagy éppen önkéntes építőként tevékenykedem a Himalája hegycsúcsai között.

 

 

Vannak kedvenc kirándulóhelyei?

 

Leginkább a hegységeket szeretem. Közelségüknél fogva a Pilisben és a Börzsönyben mozgok otthonosan, de nagyon szeretem a Zempléni-hegységet, és ha egy nagy kedvencet kell mondani, akkor az nekem a Bükk, a tágabb régióban pedig a Magas-Tátra. Legutoljára éppen a Börzsönyben volt egy kalandunk, amikor a lányommal csak kiszaladtunk egyet kirándulni, és annyira megfeledkeztünk magunkról, hogy az erdő közepén ránk esteledett. Rövid bolyongás után végül a kisvasúton - egy, a menetidőn kívül saját maguk építette járgányokkal járó csapattal - vonatoztunk vissza lakott helyre, ami feledhetetlen élmény volt.

 

Járt már az Országos Kékkör valamelyik szakaszán?

 

Szerintem az Országos Kéktúrán nehéz lenne olyan szakaszt találni, ahol ne fordultam volna meg, és bizonyára elfogult vagyok, de lenyűgöző a változatossága. A Dél-dunántúli Kéktúrának csak az Őrség környéki szakaszát ismerem, és sajnos az Alföldi Kéktúrán szinte egyáltalán nem jártam. Őszintén szólva, mostanában elég keveset túrázom, a célpontok inkább véletlenszerűen alakulnak, és nem tervszerűen.

 

Milyen szempontok alapján döntött úgy, hogy jelöli a dobozokat a Highlights of Hungary szavazásán?

 

A jól eltalált, egységes, ugyanakkor a helyszínekre jellemző egyedi elemekkel is kevert, egyszerre hagyománytisztelő, ám mégis friss grafikai arculat magas minősége mellett nagyon fontos az üzenetérték is. Az Országos Kékkör Magyarország ikonikus túraútvonala, jó, hogy végre megújult a jelzésrendszer, amely remélhetőleg új lökést ad majd a turistaház-mozgalomnak is. A megújuló infrastruktúra bizonyára élénkíti majd a belföldi, de akár a nemzetközi turizmust is, és egyre többen felfedezhetik azt a gazdag kulturális és természeti örökséget, amelyre felfűződik ez az útvonal.

 

 

Névjegy
Kép
 
Finta Sándor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát 2000-ben. 2012-től a Budapest Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának vezetője, Budapest főépítésze.
 

 

Highlights of Hungary
Harmadik alkalommal rendezik meg a Highlights of Hungaryt, amelyben tizenegy kurátor nevezi meg az általa izgalmasnak tartott kreatív hazai produktumokat. Idén 53 különleges művészeti, kulturális, dizájn- és gasztrotermék versenyez a 2015 Legkreatívabb Projektje címért. A kurátorok által kiválasztott jelöltekre - köztük a kéktúrás pecsételődobozokra - február 10-ig lehet szavazni a kezdeményezés honlapján. A győztesek kilétére pedig a Toldi Klubban rendezett gálán derül fény február 17-én, ahol a tíz legtöbb közönségszavazatot kapott jelöltet díjazzák, valamint átadják az InStyle magazin különdíját.

 

 


 Kapcsoldódó cikkek:

Új pecsételődobozok a Kéktúrán

Gyönyörű bélyegzők várják a Kéktúrázókat 

Cikkajánló