Vértesi Tájjáró

Tizenöt év múltán újra életre kelt egy nagy múltra visszatekintő, majdnem teljesen elfeledett túramozgalom, amely a vérbeli kilométer-gyűjtögetők számára kihagyhatatlan élményekkel szolgál.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Gulyás Attila
2018. április 7.

Tizenöt év múltán újra életre kelt egy nagy múltra visszatekintő, majdnem teljesen elfeledett túramozgalom, amely a vérbeli kilométer-gyűjtögetők számára kihagyhatatlan élményekkel szolgál.

Keresztül-kasul a Vértesen: akár ez is lehetne a Vértesi Tájjáró túramozgalom alcíme, miután hét különálló túraútvonalával és felkeresendő látnivalóival nem csupán bejárja, de alaposan meg is ismerteti velünk a hegység természeti, történelmi és kulturális értékeit. Közel 160 kilométeren keresztül erdőkben, vadregényes szurdokokban és sziklás ösvényeken fedezhetjük fel a hegység látványos és változatos formáit, állat- és növényvilágát.

 

Kilátás a Vértes déli peremén Csákberény közelében

 

Az erdő mélyén álló várromok, valamint a települések különböző kulturális intézményeinek felkeresésével a Vértes vidékének izgalmas és gazdag történelmét ismerhetjük meg. A hét hosszabb-rövidebb utat magában foglaló túramozgalmat a Vértes páratlan hangulata teszi egyedülállóvá, de kétségtelenül a szervezők által kiválasztott nyomvonalak azok, amelyek bejárásával nemcsak igazi természetjáróvá, de a környék ismerőjévé is válunk.

 

 Bélyegzés Kőhányáspusztán

 

A Turista Magazin áprilisi számában fotókkal illusztrálva és rövid leírásokkal mutatjuk be a túramozgalom hét túraútvonalát, illetve a felkeresendő pontokat, melyek bejárásával a jelvényvadászok páratlan turistaereklyét szerezhetnek be a gyűjteményükbe.

 

AZ ÁPRILISI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, DE KEDVEZMÉNYES ELŐFIZETÉSRE IS VAN LEHETŐSÉGED. RÁADÁSUL A KÖVETKEZŐ NÉGY HÓNAPBAN EGY-EGY SZÁLLÁSHELYKALAUZT KAPNAK AJÁNDÉKBA A LEGHŰSÉGESEBB OLVASÓINK.

 

Kapcsolódó cikkek:

PILISI VÁNDORLÁS

Cikkajánló