Veszélyes zöld-fehér csoda a hegyekben

Az elmúlt két nap havazásai után a városokba gyorsan visszatért a tavasz, de 4-600 méter magasan most is különleges színpompa várja a kirándulókat. Egyelőre viszont nem ajánlott ennél feljebb merészkedni.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2017. április 21.

Az elmúlt két nap havazásai után a városokba gyorsan visszatért a tavasz, de 4-600 méter magasan most is különleges színpompa várja a kirándulókat. Egyelőre viszont nem ajánlott ennél feljebb merészkedni.

Kilátás Budapestre a Normafától


A szeszélyesség talán nem elég erős kifejezés arra, amit április második felében produkál az időjárás: a szerdán érkett havazás után ma rövid napsütésben gyönyörködhetünk, de erős felmelegedés a hétvégén sem várható, így érdemes gondosan megválasztani, hova induljunk.

Budapesten és környékén ma még várhatóan 400 méter körül marad a hóhatár, a főváros legmagasabb pontján, a János-hegy északi oldalában pedig továbbra is 20 centi vastag az olvadó hótakaró. Ide tehát változatlanul jó minőségű bakancs és vastag ruha ajánlott, cserébe viszont a természet egyedülálló színekkel vár, és délutánig remélhetőleg a városi panorámához juttató, nagy látótávolság is megmarad.

 

A budapesti Gyermekvasút menetrend szerint közlekedik, de a letörő faágak miatt ebben a magasságban sem árt az óvatosság

 

A magasabb hegyekben egyelőre kevésbé vidám a hegyzet: a fák lombján megálló hó súlya alatt az erősebb ágak is könnyen összeroppannak, a gyengébb gyökerű példányok pedig tőből dőlnek ki. A Bükkben és a Mátrában a tűzoltók is csak fokozott óvatossággal dolgozhatnak az utak felszabadításán, hiszen minden álló fa pontenciális veszélyforrás. A Pilisi Parkerdő Zrt. közleménye szerint a Rám-szakadék és Lukács-árok turistaútjai a kidőlt fák miatt várhatóan két kétig nem lesznek járhatók.

  

A Galyatető Turistacentrum körül ma is a tél az úr

 

A külvilágtól elzárt települések a Bükkben Ómassa, Lillafüred, Répáshuta és Bükkszentkereszt, a Mátrában Mátraszentlászló, Mátraszentistván, Kékestető és Galyatető - utóbbi helyen a szálloda és a turistacentrum kétszáz vendége kénytelen hosszabb távra berendezkedni, takarékoskodva a vízzel és az élelemmel. A folyamatos fakidőlések miatt a hó jelentősebb olvadásáig más hegységekben is zárva tartják a magasabban vezető utakat: a Pilisben Visegrád és Pilisszentlászló között, a Mecsekben pedig többek közt a Pécset Orfűvel összekötő országúton is szünetel a közlekedés. A lezárt utakról folyamatosan frissülő információk az Útinform oldalának „rendkívüli események” felületén érhetők el.

 

Az erdőgazdaságok mindenhol arra kérik a kirándulókat, hogy saját biztonságuk érdekében ne menjenek a magasabb hegyek vastag hóval borított erdeibe. Ezeken a helyeken várhatóan a hóolvadás utáni napokban is számolni kell a turistautakra dőlt fákkal.

 

Fontos információk

További tájékoztatásig, a Pilisi Parkerdő Zrt. a kirándulók testi épségét szem előtt tartva lezárja az alábbi, erdészetenként felsorolt útvonalakat.

 

Pilismaróti Erdészet területén:
• A Rám-szakadékot és Lukács-árkot. A havazás során mindkét helyen számos fa kidőlt, amelynek következtében a zöld sáv és a sárga sáv jelzésű turistautak járhatatlanná váltak. A kárelhárítási munkálatok a jövő hét elején kezdődnek. Az állapotok felszámolása - különös tekintettel a különösen nehéz terepi körülményekre -hosszabb időt, akár 2 hetet is igénybe vehet.
• A Vadálló-kövek - Prédikálószék térségét, amely balesetveszélyes, nem látogatható.

 

Szentendrei Erdészet területén:
Ispán-rétet és környékét, ami az arrafelé kanyargó Országos Kéktúra szakaszát is érinti.
Szentendre és Pap-rét közötti erdészeti üzemi utat, amely a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat kerékpárútja is egyben.

 

Pilisszentkereszti Erdészet területén:
Pilis hegyet (Boldog Özséb-kilátó jelenleg nem közelíthető meg turistaútvonalon)
Fekete-hegyet (Fekete-hegyi Turistaház sem közelíthető meg turistaútvonalon)
Dera-szurdokot
Holdvilág-árkot
 

Visegrádi Erdészet területén:
Spartacus-ösvényt
Pap-rétet (Országos Kéktúra szakasza)
A piros sáv jelzést Pilisszentlászló és Visegrád között 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nem kell félteni a madarakat az áprilisi hótól

Cikkajánló