Videó: pelyhes csércsibék a sóderszigeten

Láttál már küszvágócsér-fiókákat? A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság most egy aranyos felvételt tett közzé a frissen kikelt, pelyhes madarakról.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Lukasz Lukasik/Wikipedia (Kiemelt kép)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2021. július 20.

Láttál már küszvágócsér-fiókákat? A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság most egy aranyos felvételt tett közzé a frissen kikelt, pelyhes madarakról.

A Kiskunságban több helyen fészkel a küszvágó csér, amely egyébként az egyetlen hazánkban rendszeresen költő csérféle. Gyakran a dankasirályokkal társul szikes és bányatavak mellett. Általában három tojást rak, de van, hogy csak kettőt vagy éppen négyet. Sokszor homokos-kavicsos partban ás „költőcsészét”. A néhány napos fiókák ezeknek a környékén várják a szülőket és az élelmet. Ismerkedj meg velük:

A kifejlett küszvágó csérek jellegzetessége a fekete „sapka” és a hosszú, piros csőr. Keskeny, hegyes szárnyuk és villás farkuk van. Hasonlítanak a fattyúszerkőre, de előbbi hátoldala és alsóteste fehér, utóbbié szürkés színű. A nevüket a szélhajtó küszről kapták, ami a legfontosabb táplálékuk. „A csérek a víz fölött röpködve vagy a vízfelszín felett szitálva lesnek a halakra, majd hirtelen, nagy sebességgel rávágnak a zsákmányra” – magyarázza a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a cikkében, hozzátéve, hogy a madarak a halakon kívül vízi rovarokat, azok lárváit és sáskákat is fogyasztanak.

A küszvágó csér fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. Magyarországon áprilistól októberig tartózkodik, Afrikában telel.

Cikkajánló