Vigyázzunk a kocákkal, most különösen érzékenyek!

Eljött a vaddisznók ellési ideje, amikor sokkal harciasabbak lehetnek kismalacaik védelmében. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzetek?

Szerző:
Turista Magazin
2023. március 10.

Eljött a vaddisznók ellési ideje, amikor sokkal harciasabbak lehetnek kismalacaik védelmében. Mit tehetünk, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzetek?

Ahogy a többi vadon élő állat, úgy a vaddisznók is kerülik az embert, de előfordulhatnak véletlen találkozások, amelyek ebben az időszakban veszélyesek lehetnek.

A kocák jó anyaként természetesen mindent megtesznek, hogy megvédjék kismalacaikat a vélt veszélytől, azaz tőlünk.

Sokkal agresszívebbek ilyenkor, így érdemes már a találkozás lehetőségét is elkerülni, de hogy miként, és hogy mit tegyünk, ha már megtörtént a találkozás, íme, néhány tipp:

  • Ha túrázni indulsz ebben az időszakban, különösen figyelj arra, hogy ne térj le a turistautakról.
  • A kutyát mindig pórázon sétáltasd, persze ez egyébként is kötelező, ahogy erről ebben a cikkünkben már írtunk is.
  • Sötétedés előtt hagyd el az erdőt!
  • Mindig járj nyitott szemmel és füllel! Ha csörtetést hallasz, állj meg és várd ki, amíg a zörej elhalkul. Csak ezután indulj tovább.
  • Ha anyakocába és malacaiba botlasz, akkor is maradj nyugodt. Lehetőség szerint sétálj el, engedd útjára, hagyd, hogy a konda békésen elszaladjon!
  • Ha az országúton ugrik eléd egy vad, fékezz és várd meg, amíg átkel az úton. Számíts arra, hogy a kocát a konda többi tagja vagy a kandisznót is követheti.
  • Mindenki biztonsága érdekében pedig tartsd be a sebességi korlátozást és figyeld a vadjelző táblákat.

A vaddisznók a decemberi párzási időszak után tél végétől kezdik világra hozni utódaikat. A kocák fialás előtt külön vonulnak a kondától és az erdő egy sűrű, bozótos részén egy 1,5-2 méter átmérőjű gödröt kaparnak ki maguknak és születendő malacaiknak. Ezért is fontos, hogy ne térjünk le a kijelölt turistautakról, hogy még véletlenül se akadjunk rá egy ilyen "vaddisznó vacokra". De ha mégis, ne próbáljuk elijeszteni az állatokat, mert azt támadásnak veszik.

A vaddisznók általában 4-8 csíkos kismalacot fialnak, amelyek aztán saját anyjukkal és más anyakocákkal és malacokkal élnek egy kondában. A fiatalok gyorsan ivarérettek lesznek, a nőstények ideális esetben 10 hónapos korukban már szaporodni képesek.

Cikkajánló