Vigyázzunk az utakon átkelő kétéltűekre!

Az elmúlt napokban országszerte megindultak a kétéltűek a telelőhelyekről a szaporodóhelyek felé. Céljuk eléréséhez azonban gyakran közutakon is át kell kelniük. Már azzal is segíthetjük őket, ha ebben az időszakban óvatosabban vezetünk az érintett útszakaszokon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Dr. Mester Béla /Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2021. március 26.

Az elmúlt napokban országszerte megindultak a kétéltűek a telelőhelyekről a szaporodóhelyek felé. Céljuk eléréséhez azonban gyakran közutakon is át kell kelniük. Már azzal is segíthetjük őket, ha ebben az időszakban óvatosabban vezetünk az érintett útszakaszokon.

„Megindult a vonulás a Hortobágy térségében. A 33. számú főút Hortobágyot átszelő szakaszán az első esős és melegebb estéken ilyenkor óránként több száz kétéltű szeli át az úttestet. Ebben az időszakban kel útra a pettyes gőték és a dunai tarajosgőték többsége, melyek közül a hímek már nászruhát viselnek” – írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapján. A gőték mellett tömegesen jelennek meg a Hortobágyon az ásóbékák és a zöld levelibékák is, de a nagyobb vizek mentén találkozhatunk vöröshasú unkákkal illetve zöldbékákkal (pl. kecskebéka), a településeken és azok közelében pedig zöld varangyokkal.

Kétéltűvonulás által érintett útszakaszokat országszerte számos helyen találhatunk, ott érdemes különösen figyelni, ahol az út közvetlenül kisebb-nagyobb álló- vagy folyóvíz mellett halad el, de az időszakos vízállások, például belvizek is potenciális szaporodóhelyek lehetnek.

Ilyen útszakaszok találhatók például a Gerecsében, Tata közelében, ahol a tavat és a szomszédos erdőt közút választja el, a Tarján melletti Szúnyog-tónál és a tardosi Malom-tónál. Ugyanez igaz a Pest megyei Farmos határában, ahol a békák telelő- és szaporodóterülete között húzódik a 311-es műút. Ezeken a helyeken évek óta zajlik békamentés, de ebben az időszakban az autósokat is arra kérik, fokozottan figyeljenek. Az elmúlt hetekben ezeken a szakaszokon elkészültek az ideiglenes terelőfalak és a vonulási időszakban a békamentés keretében naponta ellenőrzik és szállítják át „vödörtaxival” a kritikus útszakaszokon a kétéltűeket.

A Börzsönyben, a Diósjenőt Kemencével összekötő úton szalamandrák és békák is megindulnak tömegesen téli pihenőhelyükről a szaporodóhelyek irányába, gyakran az úttesten átkelve. Épp ezért az érintett útszakasz két végén figyelemfelhívó szalamandrás táblát is kihelyeztek a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Szalamandrák szintén nagy számban mozognak ilyenkor a jósvafői Tengerszem-tó környékén is. Piliscsaba és Tinnye között, a Garancsi-tónál a Dr. Puky Miklós Varangy Akciócsoport Egyesület épít minden évben terelőfalat és segíti a kétéltűek biztonságos átkelését.

Az ország nyugati részén is több érintett terület és útszakasz van. A Fertő tó keleti és déli partvonala teljes hosszában érintett a vonulással, a legerősebb mozgás a Fertőboz és Hidegség közötti. A Kőszegi-hegység közútjai mentén foltos szalamandrákra lehet számítani és az őrségi Hársas-tó környékén is nagy a kétéltűmozgás. Épp ezért április 15-ig ideiglenesen le is zárták a Hársas-tó strandjához bevezető utat, hogy a kétéltűek biztonságban eljuthassanak a tóhoz.

Cikkajánló