Ébredeznek a békák, készülnek a békamentők

Komótosan, de azért előbb-utóbb csak magára talál a tavasz. Érzik ezt a kétéltűek is, sok helyen már megindultak a szaporodóhelyek felé, ami sajnos egyáltalán nem veszélytelen vállalkozás számukra. Nagy szükségük van a segítségre.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tóth Judit (Kiemelt kép)
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/ Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
2021. március 17.

Komótosan, de azért előbb-utóbb csak magára talál a tavasz. Érzik ezt a kétéltűek is, sok helyen már megindultak a szaporodóhelyek felé, ami sajnos egyáltalán nem veszélytelen vállalkozás számukra. Nagy szükségük van a segítségre.

Márciusban a kétéltűek előjönnek a telelőhelyekről és megindulnak a szaporodóhelyek felé. Közben azonban gyakran forgalmas közutakon kell átkelniük, ez pedig sokuk számára végzetes lehet. Ráadásul a tömegesen elgázolt kétéltűek miatt az utak balesetveszélyessé is válhatnak. A problémát békaterelő kerítések és békaalagutak építésével próbálják mérsékelni.

Az önkéntes tűzoltók is segítik a kétéltűmentést

A hétvégén a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai is elvégezték a terelőfalak és a békaalagutak tisztítását és karbantartását, Baks-Ópusztaszer, Balástya-Kistelek és Mórahalom-Röszke között. Az aszfaltba épített alagutak az év során megtelhetnek földdel, ezért, hogy feladatukat ellássák, ki kell azokat tisztítani.

Ahogy a korábbi években is, a munkába a Balástyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület is besegített, akik tartálykocsijukkal és szivattyújukkal jelentősen megkönnyítették az alagutak rácsos elemeinek tisztítását, amelyek számos faj, például pettyes gőte, dunai gőte, vöröshasú unka, barna ásóbéka, barna varangy, zöld varangy, zöld levelibéka biztonságos átkelését segítik majd az elkövetkező hetekben.

Ébredeznek a farmosi békák

A Pest megyei Farmoson is megindultak a barna ásóbékák, a szervezett kétéltűmentés azonban idén a járványhelyzet miatt elmarad. A hideg éjszakák miatt egyelőre még nem jelentek meg nagy békatömegek, de szombaton már 91 állatot találtak. Farmos határában a békák telelő- és szaporodóterülete között húzódik a 311-es műút, ahol korábban rengeteg állat elpusztult a tavaszi vonulás során.

2019-ben itt, a falu határában található Nagy-nádasban hatalmas tűz pusztított, de ennek hatása már nem érezhető a békák mennyiségén, közadakozásból újjáépült a Kékbegy tanösvény pallósora is. A víz hiánya azonban nemcsak itt, de országszerte komoly gondot okoz a kétéltűek számára. Farmos mellett épp ezért az elmúlt évben kissé megemelték a szaporodóhelyeknek számító vízállások vízszintjét, hogy ezzel is jobb feltételeket teremtsenek a békák számára.

Több tízezer kétéltűt mentettek már a Gerecsében

A múlt hétvégén elkészültek az ideiglenes békaterelő kerítések a Gerecsében is, ahol több helyszínen mentik a kétéltűeket, például Tata közelében, a Tarján melletti Szúnyog-tónál és tardosi Malom-tónál. Az elmúlt tíz évben a Gerecsében 12 kétéltűfaj több mint 60 ezer példányát mentették meg.

A hétvégi munkálatokról a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) munkatársa élőben is bejelentkezett. A videókat a DINPI közösségi oldalán lehet megnézni.

Az egyik videó a tatai Öreg-tónál készült, ahol idén már 13. éve folyik a mentés. Tatán elsősorban barna varangyok fordulnak elő, amelyekre – ahogy azt Csonka Péter, a DINPI Gerecsei tájegységnek vezetője mondja – jellemző, hogy hátizsákkal mozognak, vagyis a nőstényeken egy vagy akár több hím már a szaporodóhely felé tartva ott csimpaszkodik. Ez a kéretlen teher lomhábbá teszi a nőstények mozgását, ami még esélytelenebbé teszi a forgalmas közúton való átkelésüket.

A Tardos melletti Malom-tónál már több mint tíz éve mentik a békákat, többségében barna varangyokat, de erdei béka, vöröshasú unka, zöld varangy is akad a mentett egyedek között.

A kétéltűek egy része éjszaka mozog, de ahhoz, hogy elinduljanak a szaporodóhelyek felé, párás, nyirkos időre és minimum 7-8 fokos hőmérsékletre van szükségük. Az ideális együttállás még sok helyen nem jött össze, vagy a kellő mennyiségű csapadék, vagy a megfelelő hőmérséklet, vagy mindkettő hiányzik, de most már hamarosan beindul a tavaszi vonulás. Aki tudja, hogy kétéltűek szaporodási helyének közelében halad el autójával, az az elkövetkező hetekben próbáljon fokozott figyelemmel vezetni, ezeken az útszakaszokon menjen a szokásosnál lassabban, vagy ha lehetősége van rá, akkor ebben az időszakban az lenne a legjobb, ha egy másik úton közlekedne és inkább elkerülné ezeket az útszakaszokat, mert ezzel sokat segítene a kétéltűeken.

Cikkajánló