Virtuális kirándulás a Böddi-széken

A Kiskunsági Nemzeti Parké az első hazai virtuális térkép, amivel ugyanúgy bejárhatunk egy természetvédelmi területet, mint a google street view-val a városi helyszíneket. Mostantól a Böddi-szék különlegességeit is megnézhetjük 360 fokban.

Szerző:
KNPI sajtóközlemény
Fotó:
Papp Gábor
2016. november 14.

A Kiskunsági Nemzeti Parké az első hazai virtuális térkép, amivel ugyanúgy bejárhatunk egy természetvédelmi területet, mint a google street view-val a városi helyszíneket. Mostantól a Böddi-szék különlegességeit is megnézhetjük 360 fokban.

Kattints a fotóra a nagyított panorámáért! 

 

A nemzeti parkok különleges élőhelyein még nemigen jár a google kamerás autója, ezért a természetvédelmi szakemberek és természetfotósok maguk készítették el a Böddi-szék virtuális térképet. A 360 fokos, körpanorámás tájképekkel ugyanúgy körbenézhetünk, mint a városban csak itt a nevezetes objektumok nem utcák és épületek, hanem juhhodály, partifecsketelep, gémeskút és madármegfigyelő torony, a járókelők helyett pedig gulipánok, récék, táplálkozó gólyatöcs csapat, vagy épp egy különleges, pókot utánzó orchideaféle az, amire érdemes ráközelíteni.

 

Kattints a fotóra a nagyított panorámáért!


A Böddi-szék csak első pillantásra tűnik „üres” pusztának. Ha jobban megnézzük, felfedezhetjük, hogy egy rendkívül változatos és sokszínű élőhelyen barangolunk, ahol különleges sótűrő és sókedvelő élőlények vesznek minket körül. Ideális úti cél kezdő természetbúvároknak, mert itt viszonylag kis területen nagyon sok fajjal lehet megismerkedni. Májusban a mélyebb fekvésű területeket a pozsgás zsázsa fehér virágtengere borítja, a szikpadkákon pedig kamilla virágzik, de megtalálhatók itt orchideafélék is, például az agárkosbor és a pókbangó. Madarak közül több fokozottan védett faj fészkel a Böddi-széken: például széki lile, ugartyúk és gulipán, de láthatunk tavasszal fiókákat vezető récéket, vadludakat, vagy a költőládája közelében vadászó kékvércsét is.

 

Hasznos információk a virtuális túrához a Böddi-széken
Ha számítógéped azt jelzi, hogy képernyőd nem elég nagy felbontású a virtuális barangoláshoz, a „Navigáció” gombra kattintva, az oldal tetején átválthatod mobiltelefonos felbontásra.
 

 

A Böddi-szék nemzetközi jelentőségű vízi- és partimadár élőhely Európában, így a vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá is tartozik. Az őszi madárvonulás idején óriási rajta a forgalom. Számos olyan faj, melynek a vonulása és telelése tengerparti élőhelyhez kötött, Európát átszelve elsőként itt, a Kárpát-medence sekély vizű szikes tavainál talál a tengerpartihoz hasonló életfeltételeket.

 

Kattints a fotóra a nagyított panorámáért!


A Kárpát-medence szikes tavainak nagy része az utóbbi évtizedekben sajnos már eltűnt. A Böddi-széken is megindultak olyan kedvezőtlen folyamatok, mint a legeltetéses állattartás visszaszorulása miatt a szikes gyepek elnádasodása, vagy pedig a szikes tavat kettészelő csatornának a természetes vízjárást átalakító hatása. E kedvezőtlen folyamatok megállítása és visszafordítása érdekében nagyszabású természetvédelmi programot indított a Kiskunsági Nemzeti Park. 2013-ban egy csaknem kétmilliárdos költségvetésű élőhelyfejlesztési munka előkészületei kezdődtek meg a területen. Az unió LIFE+ elnevezésű természetvédelmi alapjának támogatásával hamarosan újra egyesíteni fogják az ötvenes években csatornával kettévágott szikestó-medret.


A Böddi-széki kilátó szabadon látogatható; a terület megismerése minden évszakban megér (nem csak) egy (virtuális) kirándulást.

 

Megközelítés: autóval az 52-es útról a hartai leágazásnál (42-es kilométernél) balra, a Dunatetétleni összekötő úton további 1 kilométer.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Madarak és szamarak bevetésen

Eltűnt tájsebek és madarak ezrei a Kiskunságban

Cikkajánló