Visszatért Afrikából Imre, a hamvas rétihéja

A hatalmas teljesítményről szóló hírt a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület túravezetője, Fatér Imre osztotta meg közösségi oldalán.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
facebook.com/fater.imre
2023. április 27.

A hatalmas teljesítményről szóló hírt a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület túravezetője, Fatér Imre osztotta meg közösségi oldalán.

Mint írja, a GPS-jeladós hamvas rétihéja március 25-én indult haza Nigéria északi részéről. A több mint 4100 kilométeres távot (légvonalban mérve) egy hónap alatt tette meg, és hétfőn 16 óra 56 perckor landolt korábbi költőhelyén, a Tápió-vidéken.

Hatalmas teljesítmény ez egy törékeny ragadozómadártól, hiszen több veszélyes zónát is át kellett repülnie, úgy, hogy közben tévedhetetlenül megérkezzen költőhelyére – olvasható a bejegyzésben.

A hosszú utat megtett vándort „kisebb fogadóbizottság” várta, a szintén Afrikából megérkező, kék vércsék kisebb csapatával. Néhány képet is sikerült készíteni Imréről, aki látszólag cseppet sem volt kimerült a hosszú utazástól.

„Mintegy fél órára eltűnt a szemem elől, de egyszer csak landolt az üde gyepen, kicsit pihenni, tollászkodni, úgy húsz percre. Azután egyre magasabban többször körberepülte szűkebb otthonterületét, légies könnyedséggel. Ennek meg is lett az eredménye, mert valahonnan egy öreg tojó csatlakozott hozzá. Azt gondoltam volna, hogy ennyi repülés után rápihen az udvarlásra. De nem, hanem alig tíz perc alatt talán el is csábított egy szépséges tojót, mert amikor este eljöttem a területről, még mindig együtt voltak” – írja bejegyzésében Fatér Imre.

Cikkajánló