Vízibusszal a bolharákok birodalmában

A királyréti Hiúz Ház közelében egy szokatlan jármű parkol. A Dunavirág Vízibusz, nevével ellentétben, nem egy kétéltű közlekedési eszköz, de a vízhez nagyon is sok köze van.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Tóth Judit
2018. március 26.

A királyréti Hiúz Ház közelében egy szokatlan jármű parkol. A Dunavirág Vízibusz, nevével ellentétben, nem egy kétéltű közlekedési eszköz, de a vízhez nagyon is sok köze van.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság mozgó laboratóriumában egy kis időre bárki hidrobiológussá válhat. Az átalakított kisbusz egy vízvizsgáló állomás, melynek nagy előnye, hogy házhoz, pontosabban vízhez megy, így általa a gyerekek saját lakóhelyük élővilágát ismerhetik meg.

 

Mintavétel terepen


Környezeti nevelés busszal, kamionnal, hajóval


Magyarországon ez az első környezeti neveléssel foglalkozó mobil jármű, de világszerte már számos országban működnek hasonlók. Sőt, ezeknek a mobil szemléletformáló járműveknek világtalálkozója is van, melynek helyszíne idén épp nálunk, a Szigetközben lesz. Németországban nagy népszerűségnek örvendenek a környezeti nevelési mobil buszok, ott tartományonként 2-3 ilyen jármű is van. Azonban nemcsak buszok lehetnek szemléletformáló eszközök, de kerékpárok, kamionok, sőt Japánban például egy tengerjáró hajó is van, felszerelve mindenféle tengerbiológiai mintavételezésre alkalmas eszközzel, amelyeket természetesen a gyerekek is használhatnak.

 

Sevcsik András és az ország első környezeti nevelési mobil járműve


A Dunavirág Vízibusz kialakítását német alapítványi támogatásból és saját forrásaiból fedezte a nemzeti park igazgatóság. A jármű nevét egy különös rovarról, a dunavirág ((Ephoron virgo) nevű kérészfajról kapta, mely a folyó vízminőségének romlása miatt évtizedekre eltűnt, de 2012 óta újra látható tömeges rajzása a Dunai hazai szakaszán.

 

A busz elektronikai eszközeinek áramellátását napelemek fedezik


Rácsodálkoznak saját lakóhelyükre


A mostani, királyréti projektzáró rendezvényen mi is megnézhettük a buszt, éles bevetésen, a pilismaróti általános iskola tanulóinak közreműködésével. A vízmintákért nem kellett túl messze menni, ugyanis a busz a Hiúz Ház közelében csordogáló Bagoly-bükki-patak mellett parkolt le. A víz mindössze 3 fokos volt, azonban ilyen körülmények között is akadtak benne aktív élőlények.

 

A pilismaróti iskolások vizsgálják a Bagoly-bükki-patak parányi élőlényeit


A gyerekek egy erős nagyítású kamera segítségével, egy kivetítőn keresztül nagyban is láthatták a patakból kifogott kisméretű állatokat. A makrogerinctelenek meghatározásához a busz oldalán képes útmutató nyújt segítséget. A meghatározott élőlények között ezúttal volt például laposféreg, bolharák, tegzesek és álkérész lárva is, ez utóbbi megtalálása különösen jó jel, ugyanis ezek az állatok igényesek a víz minőségére. A programot 2018 márciusáig tesztelték, elsősorban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területének településein, a Tápióságtól a Börzsönyig. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak, a gyerekek mindenhol rácsodálkoztak arra, hogy saját élőhelyükön, milyen érdekes élőlények élnek.

 

 A busszal kapcsolatos eddigi visszajelzések nagyon pozitívak

 

Tegzesek és bolharák, a nagy kedvencek


„Szerintem minden gyerekben benne van a vízimádat és az élővilág iránti érdeklődés, csak menet közben aztán ez valahogy kikopik”- mondja Sevcsik András, a vízibusz „gazdája”. „Az alsó tagozatosok még nem irtóznak semmitől, a felsőben már megjelenik, hogy elkezdenek undorodni ezektől a lényektől. A programok végén aztán már kézen sétáltatják a piócát, és rájönnek, hogy semmi undorító nincs benne. Volt, ahol a foglalkozás után fél füllel meghallottam, ahogy a gyerekek arról beszélnek, hogy délután majd visszajönnek, és megpróbálják újra kifogni ezeket az állatokat, hogy megnézegessék őket.”

 

A Dunavirág Vízibusz „vízhez” megy


András szerint a gyerekek körében különösen népszerűek például a tegzes lárvák, melyekről kezdetben azt hiszik, csupán kis faágak vagy kavicsok, és nagyon meglepődnek, mikor egyszer csak kibújik egy kis lény, vagy a szitakötőlárvák, melyekről nem gondolják, hogy brutális ragadozók. A nagyobbak között pedig a bolharákok kedveltek, melyek folytonos párzásukkal nagy derültséget okoznak.

 

Bolharákok és a többiek


Sevcsik András, aki egyébként a Hiúz Ház látogatóközpontjának vezetője is egyben, már kicsi gyerekkora óta nagy rajongója a vízi élővilágnak. Négyévesen még a ráckevei Duna-ág és saját akváriumainak élőlényeit tanulmányozta, felnőttként a fővárosi állatkert és a Természettudományi Múzeum halgyűjteményének munkatársaként már kicsivel nagyobb léptékben tette ugyanezt. Egy jó ideje a királyréti Hiúz Házban foglalkozik környezeti neveléssel, ezentúl pedig a Dunavirág Vízibusszal is járja majd az országot, és segít abban, hogy kicsik és nagyok ráébredjenek arra, hogy saját élőhelyük is tele van felfedezni valóval.

 

A Dunavirág Vízibusz Királyréten


A busz az ország bármelyik pontjára elmegy, és nemcsak gyerekek, de akár baráti társaságok vagy céges programok számára is igényelhető, de a nemzeti park igazgatóság számos meghirdetett programján is feltűnik majd.


További részletek:
https://www.dunaipoly.hu/
https://dunaviragvizibusz.hu/

 

Kapcsolódó cikkek:

A királyréti Hiúz Ház az egész családot megmozgatja

Királyréti tanösvény a Börzsönyben

Kilencven éve kutatják a Balatont Tihanyban
 

Cikkajánló