XIII. Mátra Maraton - a nyár utolsó kerékpáros versenye

Augusztus 31-én, vasárnap Gyöngyös-Sástóról három távon indulnak a Mátra Maraton futamai, ahol minden korosztályban avatnak magyar mountain bike bajnokot is. Szombaton délután az Adrenalin Parkban a legkisebbeket várják a hagyományos gyerekfutamokra.

Szerző:
Vuelta Sportegyesület
Fotó:
Vuelta Sportegyesület
2014. augusztus 21.

Augusztus 31-én, vasárnap Gyöngyös-Sástóról három távon indulnak a Mátra Maraton futamai, ahol minden korosztályban avatnak magyar mountain bike bajnokot is. Szombaton délután az Adrenalin Parkban a legkisebbeket várják a hagyományos gyerekfutamokra.

A TOP Maraton sorozat befejező állomásán - amely egyben a maraton szakág országos bajnoksága is - idén is három távon lehet indulni. A versenyzők egy 32 km-es rövid, egy 60 km-es közép és egy 92 km-es hosszú távon küzdhetik le a Mátra emelkedőit. A két hosszabb távot választók meghódítják Magyarország legmagasabb pontját, a Kékes-tetőt is, ráadásul nem is akárhogy jutnak fel oda: a meredek sípályán vezet a verseny nyomvonala - és a csúcs előtt ott várja őket a hegy rettenthetetlen dobosa, nagyszerű hangulatot teremtve a bringásoknak és a szurkolóknak.

 

 

Csúcsforduló Kékestetőn

 

A különböző távok nyomvonala 95%-ban megegyezik a tavalyi útvonalakkal, bár a júliusi extrém csapadékos időjárás miatt még akár komolyabb módosításokat is életbe léptethetnek. A szervező Vuelta Sportiroda és az Egererdő Zrt. munkatársai most mérik fel a károkat, majd eldöntik, hogy mely szakaszt kell esetleg kivenni az útvonalból. A felmérés és útkarbantartás után a végleges és jóváhagyott útvonal várhatóan a verseny hetében kerül ki a Mátra Maraton honlapjára. Akik gyakran járják az erdőket, azok számára nem meglepetés, hogy egy komolyabb esőzés teljesen átrajzolhatja a térképeket - néhány évvel ezelőtt például a Mátrában épülő kisvasút pályáját mosta el a tavaszi olvadás.

 

Online nevezésre augusztus 17-ig volt lehetőség. A verseny előtt két héttel már csak a megemelt helyszíni nevezési díjjal fogadják el a szervezők a jelentkezéseket. Helyszíni nevezésre augusztus 30-án, szombaton déltől este 8 óráig lesz lehetőség. Vasárnap reggel már nem lehet új nevezéseket leadni, ekkor már csak a rajtcsomagok átvétele zajlik az előnevezettek részére.

 

 

4 és 14 év közöttiek 6 korcsoportban, a korosztályuknak megfelelő pályán versenyezhetnek

 

Nemcsak a több mint 1500 indulónak kínál szórakozást a nyár utolsó hétvégéjén megrendezett esemény. A szurkolók, családtagok, érdeklődők a környék gyönyörű turistaútjait járhatják be, a gyerekek pedig próbára tehetik magukat a hagyományos gyerekversenyen, amelyre idén augusztus 30-án, szombaton kerül sor. A 4 és 14 év közöttiek 6 korcsoportban, a korosztályuknak megfelelő pályán versenyezhetnek egymással. Évről évre egyre többen veszik igénybe a szervezők által kínált ingyenes „szurkolói busz” szolgáltatást. A 10 órás rajt előtt egy 50 személyes buszt indítanak Kékes-tetőre, ahol lehet bíztatni a sporttársakat, hozzátartozókat.

 

Akik pedig a verseny célterületén keresnek kikapcsolódást, azokat egész hétvégén várja a sástói Oxygen Adrenalin Park. A csodálatos panoráma mellett számtalan aktív kikapcsolódási lehetőséget próbálhat ki a kalandvágyó látogató a nyári bobpályától a mászófalon és különböző kalandpályákon keresztül a quadpályáig. A nyár utolsó kerékpáros versenyéről részletes információk a www.matramaraton.hu oldalon olvashatók.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Teszteld a jövő bringáit!
Nagyszabású kerékpáros úthálózat-fejlesztés kezdődött hazánkban
Egyre népszerűbb a "Tekergő"

 

Cikkajánló