Zebegényben a partifecskék érdekében leállították a strandfelújítást

A zebegényi strand felújításának a tervek szerint már a végéhez kellene közelednie, de előbb jött a dunai árhullám, aztán pedig váratlan vendégek érkeztek, akik épp az építés alatt álló területet nézték ki maguknak.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Tóth Judit
dr. Szép Tibor
2019. június 21.

A zebegényi strand felújításának a tervek szerint már a végéhez kellene közelednie, de előbb jött a dunai árhullám, aztán pedig váratlan vendégek érkeztek, akik épp az építés alatt álló területet nézték ki maguknak.

„Én örülök a fecskéknek, nemcsak szépek, de remélem, nekik köszönhetően a szúnyog is kevesebb lesz”- mondja egy fiatal anyuka, aki fiával jött le játszani a Duna-partra. „Nekem eddig is tetszett a strand, számomra az a fontos, hogy természetes környezetben legyünk, épp ezért is örülök, hogy itt telepedtek meg a fecskék”- mondja a másik anyuka, akinek pelenkás kisfia irigylésre méltó élvezettel dagonyázik az iszapban.

 

 A zebegényi part, ahol nemcsak kajakozni, de hamarosan strandolni is lehet majd

 

A fecskéknek is megtetszett Zebegény

 

A Dunakanyar egyik legszebb faluja már fekvéséből adódóan is szoros kapcsolatban áll a természettel. Egyik oldalról a Börzsöny erdős lankái, másikról a hömpölygő Duna öleli. De a faluban bárhol váratlan találkozásokban lehet része az embernek. Előfordul például, hogy hazafelé összefut egy eperfa alatt eszegető rókafival, sárkányeregetéskor gyurgyalagok hangoskodnak a feje fölött, vagy épp egy esti beszélgetés alatt gyulladnak fel a szentjánosbogarak lámpásai a sötét kertben.

 

A napokban épp kisfiammal sétáltunk a zöldségeshez, amikor népes fecskecsapat csivitelésére figyeltünk fel a folyóparton. Ekkor láttuk meg, hogy a strandfelújítás miatt lezárt munkaterület meredek homokfalában partifecskék telepedtek meg.

 

A partfal már tele van költőüregekkel, a markoló itt maradt, de legközelebb augusztus közepén állhat munkába

 

Bezeczky Árpád a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre pár nappal korábban, lakossági bejelentés nyomán szerzett tudomást a fecskékről. „Amikor kimentem, már nemcsak azt lehetett látni, hogy a madarak ott röpködnek, de költőüregek is voltak már. A természetvédelmi törvény értelmében természetvédelmi oltalom alatt álló fajt nem lehet veszélyeztetni, így a munkálatok azóta állnak, és a költési időszak végéig, augusztus 15-ig nem is lehet itt dolgozni.”

 

Az önkormányzat egy tájékoztató táblákat is kirakott, a fajjal kapcsolatos érdekes információkkal, és itt is arra kérik a nézelődöket, ne zavarják a madarak költését

 

A partifecskék számára jól jött a friss partfal

 

A felújítás során a folyó menti, meredek partfal mellett teraszos elrendezésben alakítják majd ki a strand kiszolgáló egységeit, mosdókat, öltőzőket, büféket, de lesz játszótér is. A munkálatok kezdeti fázisaként megbontották a partfalat, a friss homokfalra pedig szinte egyik napról a másikra rátaláltak az Afrikából visszaérkező partifecskék.

 

A partifecske hazánk legritkább és legkisebb, 12-13 gramm tömegű fészkelő fecskéje

 

Órákig el tudnám nézegetni őket, ahogy folyamatos mozgásban és csivitelésben vannak. Egy-egy elrobogó vonat hangjára a telep összes lakója kiröppen, de kisvártatva vissza is térnek. A költőüregek száma most úgy 50 és 90 között van. „A partifecskék szeretik a friss partfalakat, mert a régebbi költőüregekben paraziták, például a tolltetvek könnyen el tudnak szaporodni" - mondja Bezeczky Árpád- „Itt ilyen veszély nincs, ráadásul a homokfalban könnyen tudnak költőüregeket kialakítani.”

 

A partifecskék a fészkelő-és telelőterületek közötti olykor hatezer kilométeres távolságot mindössze 12 nap alatt teszik meg, egy huzamban akár 400-800 kilométert is tudnak repülni

 

„A strandot idén nyáron nem tudjuk használni, nem is szeretnénk, ha látogatnák ezt a területet, az lenne a jó, ha a fecskék nyugalomban tudnának költeni. Mi mindent meg fogunk tenni ennek érdekében" - mondja Hutter Jánosné, Zebegény polgármestere, akivel a költőtelep szomszédságában, a Napraforgó-parkban találkoztunk. „A beruházás befejezésének június végi határideje már az árvíz miatt tolódott, de még le sem vonult az ár, máris megérkeztek a fecskék. Ez dupla vis maior az építkezés szempontjából, másrészről azonban tényleg nagy dolog, hogy a falu közepén ebben a látványban lehet részünk.”


 Hutter Jánosné, Zebegény polgármestere a fecskék költőhelye mellett

 

A strandot ezen a nyáron följebb viszik a kikötő irányába, ehhez az önkormányzat már meg is kérte a szükséges engedélyt, és mindent megtesznek a strandolók kényelméért. „Az a kérésünk csak, hogy aki szeretné megnézni a fecskéket, az lehetőleg ne lentről, az építkezési terület felől tegye, már csak azért sem, mert ott az omlásveszély is fenn áll, inkább innen, fentről nézzék meg a madarakat, hogy a lehető legkevésbé zavarják a költést. Remélem, hogy az előttünk álló 60 napban nem történik olyan egyéb esemény, ami veszélyeztetné a költést. Ennek a területnek van egy bizonyos rezgése, itt van mellettünk a vonat, a közút, bízom benne, hogy a homokfal nem fog leomlani. „

 

A partifecske-telep, kilátátssal a Dunára és a pilismaróti túlpartra

 

Hétköznapok a természet közelségében

 

Zebegényben mindenki tudja ki volt Napraforgó, vagyis gróf Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska, aki 1920-as évek végén költözött a faluba. A jótékony grófnő megvásárolta és felújította a mai Napraforgó utca házainak egy részét, és maga köré gyűjtötte a helyi gyerekeket. Megalakították a Virágegyletet, melynek tagjai növények és állatok neveit választhatták maguknak. A közösség tagjai együtt sportoltak, tanultak és sok időt töltöttek a természetben.

 

A Napraforgó-hagyomány ma is él, ennek szellemében 2013-tól kezdve minden zebegényi babának telepítenek egy rózsát a Duna feletti sétányon kialakított virágos kertben. Ma már nemcsak az újszülöttek, de a nagyobb gyerekeknek is van rózsája, ugyanis egyre többen szerettek volna részesei lenni a szép hagyománynak.

 

 A költőtelep szomszédságában található Napraforgó-park

 

„Mi itt a Börzsönyben élünk, a természet az életünk része, talán sehol nem ér ennyire össze a környéken a Börzsöny és a Duna, mint itt. Ez a falu már eddig is minden megtett a természet védelme érdekében”- mondja a polgármester, és már sorolja az elmúlt évek történéseit. 2013-ban hozták létre a Pille-kert nevű közösségi kertet a gyerekek számára, madárodúkat telepítettek a faluban, és a testület nem rég döntött arról, hogy 1,3 hektárnyi erdőt az iskola rendelkezésére bocsát, hogy a természetközeli nevelés tényleg a természetben valósulhasson meg. Civil összefogással egy öko tanösvényt is kialakítottak, de 2015-től a strand fejlesztése is saját erőforrásokból és közösségi munka keretében történt, többek között rendbe hozták a kabinokat és napozóágyakat készítettek. Ennek folytatása lett volna az idei fejlesztés, amelyhez immár támogatást is szereztek, a dunai szabadstradnok fejlesztési porgramjának keretében. Ez most csúszik pár hónapot, de ahogy tapasztaltam a faluban, ezért senki nem haragszik a fecskékre.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Túra Zebegény festői templomához

5 program a Dunakanyarban, amit a gyerekek is szeretni fognak

A festők és túrázók paradicsoma, Zebegény

Zebegényi éjszaka

 

Cikkajánló