Zergerekord a Tátrában

Az őszi zergeszámlálás meglepő eredményt hozott, annak ellenére, hogy télen több állat pusztult el, mint az utóbbi 50 évben.

Szerző:
magas-tatra.info
Fotó:
123RF.com
2018. november 7.

Az őszi zergeszámlálás meglepő eredményt hozott, annak ellenére, hogy télen több állat pusztult el, mint az utóbbi 50 évben.

A Tátra szlovák és lengyel oldalán is rekordszámú zerge él: összesen 1431, ebből 1010 egyed a szlovák oldalon (75 gidával), a lengyel oldalon pedig 421 példány, amiből 46 gida. A szakemberek sem számítottak erre az eredményre, bár bíztak abban, hogy a téli, nagy számú zergepusztulás alapján nem lehet egyből drámai következtetéseket levonni - írja a magas-tatra.info.

 


„Ezzel meg kell várni az őszi zergeszámlálás eredményét, amikor a fiatal zergék már nagyobbak és aktívabbak. Ezúttal az időjárás is mellettünk volt, amely az előző évekhez képest tökéletes volt. Feltételezhető, hogy az idei zergeszámlálás eredménye nagyon közel van a zergeállomány valós nagyságához” - mondta Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zoológusa.

 


A legtöbb zerge a Bélai-Tátrában él (való igaz, mi is találkoztunk ott velük), de idén olyan helyeken is felbukkantak, ahol eddig nem lehetett velük találkozni, pl. a Széles-hegynél, a Hincó-völgyben és a Poduplaszki-Békás-tavak völgyében. Ebből leszűrhető, hogy a zergék pusztulásának az időjárás, és nem pedig valamilyen betegség volt az oka, és a születések száma felülmúlta a veszteséget.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Átkelés a Bélai-havasokon

Több tíz métert zuhant a magyar hegymászónő a Magas-Tátrában

Házi macskába botlott a hegymászó Lengyelország legmagasabb csúcsán

Kezdődik a szezonális zárlat a Tátrában

Meteorológiai állomás és tomahawk is előkerült a tátrai tavakból

Cikkajánló