MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2018.12.19. 12:00,   Szöveg: Gulyás Attila, Gyermekvasut.hu,   Fotó: Hatvani Attila, Gulyás Attila

Az ünnepek alatt is várnak az erdei vasutak

Lassanként hagyománnyá válik, hogy az ünnepek közötti iskolai szüntet idején az egyébként téli álmot alvó vasutakon is csattognak néhány napon át a kerekek, sőt: gyertyafény, gőzösfütty és tűzijáték is vár.

A Börzsönyben a télen csak hétvégenként közlekedő Királyréti Erdei vasút szerelvényei a már ismerős ünnepi díszkivilágításban járják a pályát az ünnepek között hétköznapokon is. Az érintett tíz napban a menetrend négy alkalommal is változni fog, a részletes indulási adatok a vasút oldalán találhatók. 

 

Fotó: Gulyás Attila
Ünnepi hangulat a Királyréti Erdei Vasúton


A Kemencei Erdei Múzeumvasút az év utolsó napján nyitja meg kapuit. A vonatok 10, 13 és 16 órakor is tesznek egy-egy kört, a nap fénypontja pedig a késő esti különvonat lesz, amely a felső végállomáson töltött rövid pihenő után, kicsivel éjfél előtt tér vissza a kemencei múzeumba. A vendégek itt szerény vacsorával, forralt borral és teával köszönthetik az év utolsó pillanatait. A programra előzetes jelentkezés szükséges, a vasutat működtető egyesület elérhetőségén, december 30-ig.

 

Fotó: Hatvani Attila Fotó: Hatvani Attila

Éjszakai vonatozás, majd újévi ünnep Kemencén 


Ugyancsak szilveszter délutánján várja az utasokat Somogyország mélyének két eldugott erdei vasútján, Mesztegnyő határában, és a kaszói erdőben is: mindként helyszínen délután két órakor indul egy-egy különvonat a Baláta-tavi, illetve a kakpusztai végállomásokra, majd vissza, 16 óra körüli érkezéssel. A tea és forralt bor itt is alaptartozék. Mesztegnyőn már érdemes készülni a látványos téli vadetető vonatozásokra is!

  

Fotó: Gulyás Attila

A Felsőkak előtti egyenesben a Mesztegnyőről érkező szerelvény  
 

A Budapesti Gyermekvasúton az ünnepek alatt a vonatok óránként közlekednek, csak az üzemidő módosul. December 24-én, hétfőn az utolsó járatok jóval hamarabb indulnak a végállomásokról, december 25. és 31. között mindennap a téli hétvégi menetrend érvényes. December 29-én és 30-án gőzvontatású nosztalgiavonatok is járnak, ezen a két napon az egyik feldíszített adventi kocsi is ebben a szerelvényben teljesít majd szolgálatot. Január 1-jén, kedden az első vonatok a szokásosnál egy órával később, Hűvösvölgyből 10.10-kor, Széchenyihegyről 11.03-kor indulnak. A téli szünet utolsó napján, január 2-án, szerdán is a téli hétvégi menetrend érvényes. A Gyermekvasút hűvösvölgyi múzeuma is várja a látogatókat a téli szünetben: december 22-én és 23-án, illetve december 27. és január 2. között mindennap nyitva tart.

 

Fotó: Gulyás Attila

Feldíszített szalonkocsi a Gyermekvasúton 
 

Az Egererdő Zrt. kisvasútjai Szilvásváradon és Gyöngyösön december 27. és 31. között várják az utasokat. Ezen a két helyszínen a pontos közlekedési rendet az aktuális igények is befolyásolják, de az már biztos, hogy mind az öt napon 10 órakor indulnak az első járatok. Részletes információk a szilvásváradi és a Mátravasút elérhetőségén, valamint az ünnepi menetrend egyesített közösségi oldalán.

 

Kapcsolódó cikkeink:
Menetrend szerint pöfög a Gyermekvasút gőzöse
Új pályán a Gyöngyös-Szalajkaház kisvasút
Síneken a Börzsöny kapujába
 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. július
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...