MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.10.07. 09:00,   Szöveg: TM,   Fotó: Jacgues Olivier Travers

Egy sas szemével láthatjuk az olvadó gleccsereket

A klímaváltozás hatási közül az egyik legszembetűnőbb a gleccserek olvadása. Ezt már az is tapasztalhatja, aki néhány év elteltével tér vissza például az Alpok gleccsereihez. Most egy rétisas szemével láthatjuk, hogyan zsugorodnak a gyönyörű jégfolyamok.

Victor, a kilencéves rétisas a múlt héten indult el a svájci Piz Corvatsch hegyről, hogy öt nap alatt bejárja az Alpok német, osztrák, olasz és francia hegyeit. A rétisas hátán lévő kis kamerának köszönhetően mi is láthatjuk majd, hogy milyen az Alpok madártávlatból. Hogy milyenek a fenséges hegyek, a kristálytiszta tavak, és sajnos azt is, hogy a gleccserek olvadásáról nem jövő, hanem nagyon is jelen időben kell beszélnünk.

 

Fotó: Jacgues Olivier Travers


Az Eagle Wings Project keretében a rétisas öt hosszabb repülést tesz. A sast egy-egy hegy tetejéről engedi el egy solymász, s a madár, miközben a hegy lábánál várakozó gazdáját keresi, 3-5 kilométert repül, 1500-3000 métert ereszkedik, és kamerájával rögzíti mindazt, amit lát. A projekt kitalálói remélik, a madárszemmel készült felvételek segítenek majd abban, hogy az emberek más perspektívából tekintsenek erre a fantasztikus tájra, és benne az eltűnő gleccserekre. Talán ezáltal jobban tudatosodik az is, mennyi mindent veszíthetünk a klímaváltozás miatt, és nemcsak mi, de a bolygó összes élőlénye is.

 


A Föld területének tíz százalékát borítják gleccserek, de a klímaváltozás miatt kiterjedésük folyamatosan csökken. Az Alpok jég borította területeinek nagysága 1850 óta több mint 50 %-kal csökkent, és a kutatók számításai szerint a 21. század végére a 2003-ban mért jég mennyiségének már csak alig 4-13 százaléka marad meg.

 


Kapcsolódó cikkek:

Temetés egy eltűnt gleccser tiszteletére

Ez a csúcs legyen az első 3000-esed!-Grossvenediger

Ilyen, amikor egy lavina lezúdul a svájci Alpokban

Aktív feltöltődés az alpesi paradicsomban

Egy festményben túrázni-Patagónia


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...