MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.07.09. 07:23,   Szöveg: turizmus.com/TM,   Fotó: Adobe Stock

Évente 570 ezer tonna műanyag landol a Földközi-tengerben

A legszennyezettebb térségek között populáris nyaralóhelyek is szerepelnek, például Barcelona, Marseille, a törökországi Kilikia tartomány, Tel-Aviv és Velence tengerpartja.

A WWF friss tanulmánya szerint a mikroműanyag-koncentráció a Földközi-tengerben majdnem négyszer annyi, mint máshol. Az idekerülő szemét 95 százaléka műanyag, a legtöbb Törökországból, Spanyolországból, Olaszországból, Egyiptomból és Franciaországból jut a tenger vizébe.

 

Fotó: Adobe Stock


A legszennyezettebb Kilikia, kilométerenként 31,3 kilogramm műanyaghulladékkal. Barcelona térségében 26,1, Tel-Avivnál 21, Velence térségében, a Pó folyó deltájánál 18,2, a spanyolországi Valenciánál 12,9, az egyiptomi Alexandriánál 12,7, az algériai főváros, Algír térségében 12,2, a marseille-i öbölben 9,4, a törökországi Izmirnél 7,2 kilogramm műanyag szennyezi kilométerenként a tenger vizét – olvasható a turizmus.comon.

 

Fotó: Adobe Stock


A megoldás egy nemzetközi egyezmény lenne: minden érintett országnak ki kellene terjesztenie az újrahasznosítást, be kellene tiltania az egyszer használatos műanyagot, és fel kellene hagynia a mikroműanyag alkalmazásával a kozmetikumokban és a mosószerekben, mindezt 2025-ig. A műanyagipart is meg kellene reformálni, hogy olyan termékeket gyártsanak, amelyek újrahasznosíthatók, komposztálhatók, megújuló alapanyagokból és nem vegyipari termékekből készülnek.

 

Fotó: Adobe Stock


A mikroműanyagokról már mi is sokat írtunk: ezek a szabad szemmel nem látható műanyagrészecskék globális környezeti problémát jelentenek. Felbukkantak az élővizekben, a csapvízben, de ásványvízben, kínai tengeri sóban, német palackozott sörben és francia folyóban élő fenékjáró küllő szervezetében is találtak már mikroműanyagot. Egyelőre csak keveset tudunk arról, milyen hatásai lehetnek az emberi szervezetre, de jelenleg is számos erre irányuló kutatás folyik. Nemrég számoltunk be arról, hogy egy hét alatt átlagosan egy bankkártyányi műanyagot fogyasztunk el a tudtunkon kívül.

 

Kapcsolódó cikkeink:

A mikroműanyagok már mindenhol ott vannak

Modellezték a mikroműanyagok mozgását

Elkezdődött a műanyagböjt

Egy hét alatt egy bankkártyányi műanyag csúszik le a torkunkon

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. október
Ángyán Krisztián:
Vintgar-szurdok
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...