MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.06.11. 10:17,   Szöveg: kmnp.hu,   Fotó: Adobe Stock

Már harcolnak a szarvasbogarak az Anna-ligetben

Az egyre ritkábban felfedezhető bogarak most rajzanak a Körös-Maros Nemzeti Parkban, repülni leginkább délután láthatjuk őket, és azt is elkaphatjuk, ahogy összeakaszkodva küzdenek a nőstényekért.

Általában május végén, június elején láthatjuk a szarvasbogár-rajzást. A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark bejárata előtt, a piramistölgyek törzsén tucatjával tűntek fel a lárvából kifejlődött imágók, amik jelenleg is aktívan táplálékot és párt keresnek – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán

 

Fotó: Adobe STock


A hímek 10-12 centiméteresre nőnek meg, repülésük jellegzetes, zúgó-berregő hanggal társul. Agancshoz hasonlító rágójukkal összeakaszkodva küzdenek a fatörzseken a nőstényekért. A rágók egyébként más célt is szolgálnak: párzás közben a „gyengébb nem képviselőinek” megragadásában és mozdulatlanul tartásában játszanak fontos szerepet. A rajzást csak rövid ideig lehet megcsodálni: a hímek maximum néhány hétig élnek, a nőstények pedig augusztusban tűnnek el, miután lerakták a petéiket.


A látogatóközpont mellett máshol is láthatjuk a szarvasbogarakat, a Körös-Maros Nemzeti Park területén leginkább az ártéri erdőkben. A nagy szarvasbogár Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Jövőjét elsősorban élőhelyei leromlása vagy megszűnése, valamint az idős, korhadó tölgyfák és -tuskók erdőből történő eltávolítása veszélyezteti.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Berregnek a szarvasbogarak

Elleptek minket a bogarak

Így néznek ki közelről a rovarok

Katicainvázió a Kisalföldön


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...