MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalaiTermészetjáróGerecse 50KéktúraGalyacentrumTuristashopTermészetjáró kártya
2019.08.09. 11:47,   Szöveg: kmnp.hu,   Fotó: Adobe Stock

Récerekord a Kis-Sárréten

Az elmúlt évtizedekben itthon is csökkent a barátrécék száma, ezért olyan jó hír, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkban most rekordszámban költött a faj.

Fotó: Adobe Stock

 

„A szaporulat is kiváló, gyakran látni nyolc-tíz fiókát vezetgető madarakat” – számol be a nemzetipark-igazgatóság az oldalán. Most 2-3 ezer pár költ hazánkban a barátrécéből, ami a leggyakoribb bukóréce Magyarországon, ám európai és itthoni állománya is megfogyatkozott az utóbbi időben. A Kis-Sárréten szerencsére stabil a populáció: az utóbbi években rendszerint 80-100 pár fészkelt itt. Tavaly 96 pár költött, idén pedig 105-110, és ez a nemzeti park fennállása óta rekordnak számít. A napokban kezdték meg azt a két vizesélőhely-rekonstrukciót, ami az állomány stabilizációját és növekedését szolgálja.

 

Fotó: Adobe Stock

 

A barátréce május-júniusban fészkel, általában 8-11 tojást rak. Július közepére már lehet látni a fiókát vezető családokat. A madár többnyire a víz alól szerzi a táplálékát, különböző hínárfajokat, magvakat és rovarokat eszik. Az áttelelő példányok egyik fő táplálékai a különböző kagylók.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Szalakótasiker a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Öt év után ismét batlák fészkelnek a Kis-Sárréten

Repülőgépről mérték fel a Kis-Sárrét gémtelepeit

Gémparadicsom a Kis-Sárréten


HOZZÁSZÓLÁSOK

Hozzászóláshoz jelentkezz be!


Közösségi oldalak
A hónap fotója
2019. augusztus
Czigány Dávid:
Tornyosuló
38. Gerecse 50
38. alkalommal rendezték meg a Gerecse 50 teljesítménytúrát 2019. április 27-én, közel 6500-an...