Ti írtátok

Osszátok meg ti is az élményeiteket a Turista Magazin olvasóival!

A Stubai-völgy hét csúcsa - magashegyi élmény családoknak

dr. Kocsis Tünde 2020.08.01.

A Föld hét kontinensének legmagasabb hegyeit meghódító kihívás mintájára a Stubai-völgyben az osztrákok saját „seven summits” csúcsokat jelöltek ki. Ezek a magaslatok korántsem érik el a 4-8000-es szintet, ami nekünk csak jó, mert kisebb gyakorlattal, átlagos erőnléttel lehetünk részesei ennek a különleges élménynek.

A Stubai-völgy kinevezett hegycsúcsai nem feltétlenül a magasságuk alapján sorolhatók a legnagyobbak, legkülönlegesebbek közé. Ezek a hegyek azért kerültek e sajátos lista lapjára, mert mindegyikük jelent valamit az őket meghódítók számára. A Zuckerhütl, Wilde Freiger, Habicht, Rinnenspitze, Serles, Hohe Burgstall és az Elfer nevű tiroli csúcsok elérésének bizonyítására a csúcstalálkozó igazolvány is szolgál. A helyi idegenforgalmi irodákban beszerezhető kis könyvet hasonlíthatjuk a mi kéktúrás igazolófüzetünkhöz. Három, vagy hét hegycsúcs elérése esetén a túrázó nem csak az élménnyel gazdagszik, de kisebb ajándékok birtokosa is lehet.

A mi listánkra az Elfer és a Hohe Burgstall került fel

A Stubai-völgy Innsbrucktól délnyugatra fekvő, kb. 40 km hosszú, magas fekvésű völgy, melyet déli végén a Stubai gleccser koronáz. Az örök hó birodalma a téli sportok kedvelőinek kedvenc helyszíne, de nyáron sem hanyagolandó. Az Elferspitze a Neustift im Stubaital nevű település fölé magasodik. A kabinos felvonó, az Elferbahnen jó szolgálatot tesz annak érdekében, hogy az Elfer belekerülhessen az igazoló füzetbe.

dr_kocsis_tunde03
Fotó: Dr. Kocsis Tünde

Az Agrar csúcs hegyállomásán a figyelmet azonnal a színes siklóernyők ragadják magukhoz. A meredek lejtő és a jó termikus tulajdonságok kitűnő terepet szolgáltatnak a repülés szerelemeseinek. A bátrabbak ki is próbálhatják a tandemugrás örömeit. Mint azt már sok helyen megtapasztalhattuk, az osztrák csúcsokon épített különlegességekkel is kiegészítik a természet adta lehetőségeiket. A különböző kilátók, szakadék felett átívelő hidak, vagy jégbarlangok növelik a látogatószámot. Az Agrar-ra egy elég szerény építmény jutott, melyet a felvonók 50. évfordulójára adtak át. Egy gömb alakú, napóraként funkcionáló szerkezet kilátóplatformként üzemel. A szerkezet promóciója nagyobb, mint annak élvezeti értéke, így ez a túraidőnkből nem vont le túl sokat.

dr_kocsis_tunde06
Fotó: Dr. Kocsis Tünde

Az első etap az Elferhütte elérése

Mintegy 40 perc alatt sétálhatunk fel a siklóernyősök között a meredek mezőn, vagy az erdei szerpentinen. A hüttében érdemes feltankolni, ha nem hoztunk magunkkal túlélő csomagot. A mesés panorámát élvezve, pár perc pihenő után induljunk tovább. Az egyes túraleírások 715 méter szintemelkedést és 7,5 km távot jelölnek meg, de ezt a csúcs elérésekor a combizmaink biztosan másként ítélik meg. Az Elfer mindig is a mászók kedvence volt, ami nem csoda, ha megnézzük a szikla Dolomitszerű formáját.

dr_kocsis_tunde08
Fotó: Dr. Kocsis Tünde

Az első elágazásban jobbra tértünk, a másik irány a visszafelé vezető panoráma sétány lesz. A sziklás terepen egyre magasabbra másztunk fel, mígnem a törpefenyvest kopár fennsík váltotta fel. Az alattunk elterülő völgy látványa, és felettünk a színes siklóernyők szerencsére minduntalan jó okot adtak a megállásra. Némi kapaszkodást is szükségessé tevő rövid, sziklás szakasz után stabilabb, szélesebb ösvény következett.

dr_kocsis_tunde09
Fotó: Dr. Kocsis Tünde

Hosszú szerpentinezést követően egészen különleges sziklabirodalomba cseppentünk. A különböző alakzatú oszlopszerű kőzet egy szakaszon amfiteátrum szerűen vett körbe minket. Pirossal jelölt út vezet csak felfelé, így az irányt elvéteni nem lehet. Nem tudom megítélni, hogy milyen távolságot kellett még felfelé menni, de az biztos, hogy a fáradtság érzését az ámulat felülírja. A csúcs alatti sárga útjelző tábla figyelmeztet, hogy lassan a célnál leszünk. Az utolsó pár métert vasalt útnak mondanám, drótkötél és vaskampók segítik a függőleges feljutást. A csúcskereszt (2505 méter) minden fáradtságot megért. Lefelé menet a hegyet megkerülve, a Zwölfernieder felé vettük az irányt, megduplázva az élményt és a kilométereket.

dr_kocsis_tunde12
Fotó: Dr. Kocsis Tünde

Fulmpesből szintén felvonóval érhetjük el a Schlick 2000 túra és síterepet. Családok kedvenc tartózkodási helye a hegyállomás. Panorámaétterem és kilátó várja a látogatókat. 20 percnyire a Gipfelkreuz keresztje bárki számára elérhető csúcsélménnyel szolgál. A Hohe Burgstall kihívás az Elferhez hasonló erőnlétet igényel. Pár óra és némi kitartás révén amatőrként is részesei lehetünk a magashegyi élménynek.

dr_kocsis_tunde15
Fotó: Dr. Kocsis Tünde

A felvonó hegyállomásától itt is panorámaösvény vezet az első hüttéig. 2240 méteren, a Zirmachbahn sífelvonó kihasználatlanul várja a telet, a turisták a szomszédos ösvényen csoportosulnak. A menetrend hasonló, meredek kapaszkodó a Kalkkögel oldalában. Az egyemberes murvás ösvényen a tériszony hátrányos. Erőnket összpontosítva, a Niederer Burgstall kitérőjét mellőzve kaptattunk egyre magasabbra. A csúcs alatt lehetőség van egy rövidebb, technikásabb, és egy hosszabb, lazább út között választani.

dr_kocsis_tunde21
Fotó: Dr. Kocsis Tünde

Sajnos a köd a csúcsélményt kissé beárnyékolta, így a panoráma csak egy irányba tárult elénk. A megérdemelt csúcscsoki nem hagyható ki. A lefelé menetet itt is cifrázhatjuk, változatosabbá téve a menetet. A Starkenburgerhütte irányába ereszkedve körtúrává alakíthatjuk a csúcstámadást. A párába veszett unalmas szerpentint felejthetetlen ösvény követte. A hütte oldalában a seven summits csúcstalálkozó hegyeit jelképező oszlopok emlékeztetnek a teljesített csúcsokra. Röpke két óra szintben vezetett szűk ösvény, és ismét a Kreuzjochbahn állomásán szürcsölhetünk el egy választott italt.

dr_kocsis_tunde22
Fotó: Dr. Kocsis Tünde

A seven summits meghódított csúcsai bebizonyították egyediségüket, további kihívásra sarkallva minket, még vissza fogunk térni a Stubai-völgybe.

dr_kocsis_tunde26
Fotó: Dr. Kocsis Tünde
Az eredeti Seven Summits

Az eredeti Seven Summits kihívást úgy lehet teljesíteni, hogy a világ hét földrészének (Észak- és Dél-Amerika külön kontinensként értelmezendő) hét legmagasabb csúcsát megmássza a hegymászó. A sorozatot először 1985-ben Richard Bass amerikai hegymászó teljesítette, és bár korábban kilenc csúcs szerepelt a listán, később Reinhold Messner, a legendás dél-tiroli hegymászó, hét hegycsúcsra szűkítette.


A felfedezésre váró Gaja-szurdok

A felfedezésre váró Gaja-szurdok

2020.08.04.

A bakonynánai vízmérce alig 6 cm-t jelez a pataknál, s így nem véletlen, hogy a Római-fürdő tavasszal még dübörgő vízesése sehol, szinte porzik a Gaja-patak medre a Keleti-Bakony legszebb szurdokának alsó részén.

→ Tovább
Nyáresti túra későn kelőknek Dobogókőtől Pajkaszegig

Nyáresti túra későn kelőknek Dobogókőtől Pajkaszegig

2020.07.31.

Pénteken estefelé, a heti mókuskerékből kiszabadulva három kívánságunk volt csupán a másnapra tervezett kirándulással kapcsolatban. A forróságból menjünk hűvös, erdei környezetbe, legyenek szép, érdekes látnivalók, és végül, de nem utolsósorban, ne kelljen korán kelni. A Dobogókőtől Pilisszentlélekig gyönyörű erdőkben vezető, alig háromórás túra minden szempontból tökéletes választásnak bizonyult.

→ Tovább
Miben segíthetünk?