MOLFresh Corner

MOL természetjáró blog

Szöveg és fotó:
2023. március 2.

Pazar panorámák Kismarostól Nagymarosig

A Dunakanyar népszerű látnivalói helyett ezúttal kevésbé ismert ösvényeken jártunk. Lélegzetelállító panorámák, tavaszi napfényben pompázó pirosló hunyorok és egy kilátó, amelynek mára csak az emléke maradt.

Túrámat a kismarosi vasútállomáson kezdtem, ahonnan a zöld jelzésen indultam el a Kismaroshoz tartozó Börzsönyliget irányába. Ha már a startpont Kismaros, a célpont pedig Nagymaros, egy kicsit ejtsünk szót arról, hogy mit keres a Duna mellett a Maros. A név eredete sajnos homályba vész, de az biztos, hogy a Maros folyóhoz nincs köze. Nagymarost először 1257-ben említik Morus néven, ami elképzelhető, hogy egy személynévből ered. Kismaros pedig a szomszéd Maros után kaphatta a nevét, amit ezután kezdtek el Nagymarosnak hívni.

Egyébként Kismarost 1974-ben Verőcemarosként egyesítették Verőcével. 1990-ben lett újra önálló település.

A Szokolyai útról a zöld jelzés befordul a fák közé, de a kis hétvégi házak még bent, az erdőben is ott sorakoznak. Egy darabig meredek kaptatón visz az út fel a Nagy-Morgó gerincére. A villanyvezeték miatt vágott nyiladékban haladva, érdemes hátra-hátra pillantani, mert pont a megsebzett oldalú Naszályra látunk rá.

Március első napján mintha ezerrel berobbant volna itt a tavasz. A madarak torkuk szakadtából énekeltek, rovarok ide-oda röpködtek, és a sápadt erdő első színei, a húsos som sárga virágai is megjelentek már.

Felérve a Nagy-Morgó gerincére meglepődtem, hogy újra hétvégi házakat látok a fák között, és az erdei utak tulajdonképpen utcák, amelyeknek neve is van. De utcanévtábla ide vagy oda, azért mégiscsak a hegy tetején vagyunk, és az út egy idő után valóságos dagonyává vált, kötéltáncosnőként kellett egyensúlyoznom a magasabb hátakon, hogy megússzam a bokáig sárba süllyedést.

Szűk egy óra múlva értem el a túra első és nagyon várt kilátópontját, amihez egy kis kitérőt kell tenni a zöld háromszög jelzésen.

A Nagy-Kőszikla kilátópontjára megérkezve hirtelen szólni sem tudtam, persze nem is volt kihez, hisz egyedül voltam, de ez csak fokozta a pillanat varázsát.

Tényleg elképesztő innen a panoráma, 180 fokban belátni a tájat, a Naszálytól a Dobogókőig. Egy szépséghibája volt csak a dolognak, hogy pont szemből sütött a nap, így a tökéletes felvétel elkészítésének feltételei finoman szólva sem voltak adottak. Szóval bakancslistám előkelő helyére fel is került a képzeletbeli bejegyzés: „Naplemente a Nagy-Kőszikláról, esetleg visszatérés ide borús időben”.

Legszívesebben amúgy leültem volna itt, és megvártam volna a naplementét, persze, akkor egészen más jellegű cikket tudtam volna írni. Túrabeszámoló helyett mondjuk lehetett volna egy esszé Elmélkedés az élet értelméről és a természet csodájáról címmel.

Nagy nehezen aztán csak elszakadtam ettől a gyönyörű helytől, és visszatértem ismét a zöldre. Hamarosan elhagytam a Gál-hegy legmagasabb pontját, amit csak onnan tudtam, hogy a hegytetőt jelző magassági pont épp az út mellett van.

Hamarosan aztán elértem a Száraz fák-rétjét. Imádom amúgy ezeket a neveket, mert annak ellenére is mesebeliek, hogy csak a puszta tényeket rögzítik.

A rétről rálátni a Kóspallag környéki hegyekre, és több turistaút is találkozik itt. Régen is fontos elágazás lehetett egyébként, esetleg külterületi határ, gondolom, nem véletlenül hagyták meg az itt álló gyönyörű tölgymatuzsálemet. A Száraz fák rétje elnevezés egyébként már a II. Katonai Felmérés térképén is szerepel.

Innen a zöld jelzésen folytattam tovább utamat Törökmező felé, és hamarosan kereszteztem a Kóspallagi utat. Nem messze, az út közelében találjuk a Rózsakunyhót, amely egykor Fekete István és Kittenberger Kálmán kedvenc vadászmenedéke is volt többnapos börzsönyi vadászataik során.

Törökmező jól ismert hegyi legelőjére mindig jó megérkezni, pláne ilyen szép napsütésben. Igaz, most még minden kicsit sápadt és fakó, de hamarosan itt is berobban a tavasz, és elborítják a tavaszi héricsek a gyepet.

Most még csak két-három kis virágzó tövet láttam, de szerintem pár hét, és sárgába borul a rét.

Törökmező

Törökmező a Börzsöny egyik legnagyobb hegyi legelője, amelynek neve valóban kapcsolódik a törökökhöz, és a névadás nem a véletlen műve. Úgy tartják, hogy már a visegrádi várat ostromló török csapatok itt táboroztak, később, a hódoltság idején pedig itt legeltették állataikat. A Törökmező név már az 1819 és 69. között készült II. Katonai Felmérés térképén is ott van, bár német nyelven, mint Türkenfeld, a 18. század elején a környező településekre érkezett német telepesek nyelvén.

Törökmezőről a piros jelzésen folytattam az utat az Eszperantó-hegy irányába. Az erdőben nem találkoztam sok mindenkivel, csak három lovassal, egy álmából nemrég ébredhetett lepkével és egy ösvényen botorkáló nünükével.

Az Eszperantó-hegy lábánál tettem egy kis kitérőt, és átváltottam a zöld háromszög jelzésre. Az eddigi tempóm itt jelentősen lelassult, ugyanis a barna avarban gyönyörű pirosló hunyorokat vettem észre, és hosszan elidőztem mellettük.

Hunyorok

Nálunk három hunyorfaj él, a pirosló mellett az illatos és a kisvirágú, mindegyik faj védett és mérgező. És mintha csak leosztották volna egymás között az országot, jellemzően más-más tájon élnek. A pirosló az Északi-középhegységben és a Pilisben, a kisvirágú a Dunántúli-középhegységben és a Nyugat-Dunántúlon, az illatos hunyor pedig a Dél-Dunántúl keleti részén él.

Az ösvényről a tisztásoknál remek kilátás nyílt a Dunára és a túloldalán magasodó visegrádi hegyekre, és persze a Fellegvárra. Célom ezzel a kis kitérővel a Zamenhof-kilátó romja volt, amiből mostanra csak egy faállvány maradt, a fák is felnőttek körülötte, így innen már nincs igazán kilátás.

A kilátót 1973-ban építette a váci eszperantó csoport, és a 70-es, 80-as években még élénk turistaélet volt itt, legalábbis májusban, amikor rendszeresen szerveztek ide többnapos kirándulásokat.

Az eszperantó nyelv

A kilátót Lazar Markovics Zamenhof lengyel eszperantista orvosról nevezték el, aki az eszperantó nyelv megalkotója volt. Már gimnazistaként felmerült benne, hogy egy klasszikus nyelvet (pl. latint, ógörögöt) lehetne használni nemzetközi nyelvként. Ezt aztán elvetette, mert nehezen megtanulhatónak találta azokat. Később felvetette egy esetleges mesterséges nyelv megalkotásának lehetőségét, mert úgy gondolta, hogy ha élő nyelvet használnának az emberiség közös nyelveként, akkor abból csak irigység lenne. 19 évesen megalkotott egy mesterséges nyelvet, amit lingwe uniwersalának nevezett el, és először csak a barátainak merte azt megmutatni. Később csiszolgatta az általa megalkotott mesterséges nyelvet, majd már gyakorló orvosként az 1880-as évek végén kiadta az első tankönyvet. A könyvekhez egy levelet is mellékelt, de nem merte azt saját néven aláírni, hanem a Dr. Esperanto (Dr. Reménykedő) álnevet választotta, ami aztán ráragadt a nyelvre.

Az Eszperantó-hegy 1979-ben a 7. Zamenhof Nemzetközi Békemenet alkalmából kapta a nevét. A renszerváltozás után a kilátó feledésbe merült, korhadásnak indult, és mára csak az emléke maradt, és persze a neve a térképeken.

A kilátótól visszatértem a zöld háromszög jelzésre és a Gubacsi-hálás felé vettem az irányt. A túra elején már volt egy lenyűgöző kilátópont, hát a végére is jutott egy. A Gubacsi-hálás egy meredek tisztásáról megint csak a levegő után kapkodtam a látványtól. Egyik oldalon a Szentendrei-sziget, velem szemben a Visegrád feletti hegyek a várral és a Zsitvay-kilátóval, lent Nagymaros házai fürdőztek a napfényben, a városon túl pedig a Szent Mihály-hegy zárta a sort.

Ennél ideálisabb helyet kései ebédemhez nem is találhattam volna, és mondanom sem kell, egyáltalán nem siettem vele.

Köves-mező felé tartva az erdőben újabb, az eddigieknél sokkal nagyobb pirosló hunyor csapatba futottam bele, és útközben egy szokatlan tanösvény táblái is feltűntek. A Két Igen-Négy Bakancs elnevezésű tanösvény egy párkapcsolat-gazdagító túra, amely 4,5 km hosszan kanyarog a Nagymaros feletti erdőkben. Az állomásokon egy-egy játékos feladat is várja a párokat, amit QR-kódról lehet letölteni, de ezzel kapcsolatban gyakorlati tapasztalataim nincsenek.

Az erdőből a Csapásrétekre értem ki. Ezen a jellegzetes, hosszúkás, hatalmas tölgyekkel és vadkörtékkel szegélyezett réten terelték hagyományosan a jószágokat. Itt vezet el egyébként a Törökmező és Hegyes-tető között kialakított Törökmezői tanösvény, de a közelben van egy harmadik útvonal is, a Gesztenyés tanösvény, amit korábban már mi is bejártunk.

Köves-mező pihenőjénél megint megálltam egy kicsit, hisz itt megint nagyon pazar a kilátás. Innen aztán már nem volt más hátra, mint hogy lesétáljak a kék kereszt jelzésen a nagymarosi vasútállomásra. Az ösvény a település szélén egy újabb kilátópont, a Kaci-pihenő mellett vezetett el, majd szép lassan visszatértem az emberek közé. Bár ez leginkább csak a testemre volt igaz, a lelkem, az elmém, vagy nevezzük bárhogy, szerintem még most is ott ül a Gubacsi-hálás oldalában, és csak nézi a csodás Dunakanyart.

Havas zarándoklat a Mátrában

Havas zarándoklat a Mátrában

2023.02.16.

Egyéb programok miatt néhány délutáni óránk volt csak a Mátrában, de mindenképpen szerettünk volna egyet túrázni, hisz ritkán adatik meg itthon, hogy hóban és gyönyörű napsütésben járhassuk az erdőt. Választásunk egy Mátraszentimréről induló kellemes körtúrára esett.

→ Tovább