20 varázslatos fotó hazánk 10 nemzeti parkjából

Május 24-én ünnepeljük az európai nemzeti parkok napját. Ebből az alkalomból készítettünk egy összeállítást a Varázslatos Magyarország fotópályázat képeiből, amelyek betekintést nyújtanak a hazai nemzeti parkok csodáiba.

Szerző:
TM
Fotó:
Orbán Péter (kiemelt kép)
2020. május 24.

Május 24-én ünnepeljük az európai nemzeti parkok napját. Ebből az alkalomból készítettünk egy összeállítást a Varázslatos Magyarország fotópályázat képeiből, amelyek betekintést nyújtanak a hazai nemzeti parkok csodáiba.

A nemzeti parkok története 1872-ben kezdődött, amikor az Amerikai Egyesült Államokban megalakult az első nemzeti park, a Yellowstone. Néhány évvel később a svéd sarkkutató, Adolf Erik Nordenskiöld javasolta, hogy a skandináv vadvilág védelme érdekében egy hasonló természetvédelmi kategóriát Svédországban is be kellene vezetni.

A javaslat valóssággá válásához kellett néhány évtized, de 1909. május 24-én Svédország volt az első európai ország, amely nemzeti parkot alapított. Ráadásul nem is egyet, hanem rögtön kilencet. Európában ma már több mint 300 nemzeti park van, köztük a mi tíz gyönyörű, természeti kincsekben gazdag nemzeti parkunk.

1999 óta május 24-e a az európai nemzeti parkok napja. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára és a nemzeti parkok jelentőségére. Ebből az alkalomból összeállítottunk egy válogatást a Varázslatos Magyarország természetfotós pályázat képeiből, amelyek mind a hazai nemzeti parkokban készültek.

A Varázsaltos Magyarország jubileumi, tizedik díjátadóját is ezen a napon rendezik. Ha kíváncsi vagy 2019 legjobb természetfotóira, nézd a díjátadó online közvetítését május 24-én vasárnap este 20 órától. Érdemes az átadó Facebook-eseményén, amelyet ide kattintva találtok, az „Ott leszek” gombra nyomni, vagy vasárnap este a Varázslatos Magyarország Facebook-oldalát figyelni, hogy le ne maradjatok róla!

1. Világörökségünk a puszta – Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Hazánk első, 1973-ban alapított nemzeti parkja egyben a legnagyobb kiterjedésű is. A Hortobágy több szempontból is nemzetközi kincs, vizes élőhelyeit a Ramsari egyezmény védi, a hortobágyi, pásztorközösségek által elsősorban legeltetéssel hasznosított kultúrtáj az UNESCO Világörökség része, 2011-ben pedig itt jelölték ki Európa harmadik nemzetközi csillagoségbolt-parkját is.


2. Varázslatos buckavidék – Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Az ország második nemzeti parkjában, a Duna-Tisza közén változatos élőhelyek sokaságát fedezheti fel a látogató. Szikes tavakat, szikes pusztákat, holtágakat, ártéri erdőket, a Turjánvidéket és persze a kiskunsági buckavidék varázslatos és különleges világát.


3. A cseppkőbarlangok és a hucul lovak birodalma – Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság

Az első hazai nemzeti park, amit elsősorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre. A 280 kisebb nagyobb barlang mellett számos természeti és kultúrtörténeti értéket találhatunk itt, találkozhatunk többek között az itt élő hucul lovakkal és megcsodálhatjuk a Háromhegyi Pálos templom-és kolostorromot.


4. Bércek a bükkösök fölött – Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Égbe nyúló hegyek, mélybe szakadó völgyek, meredek sziklaormok, virágos hegyi rétek, sűrű erdők és sok-sok barlang. Ez mind a Bükki Nemzeti Park, és persze ennél sokkal több. Vannak itt földvárak, sáncok, kaptárkövek, sok különleges, ritka állat-és növényfaj, és olyan gyönyörű csillagos égbolt, amilyennel csak kevés más hely büszkélkedhet az országban.


5. Élmények a vadludak birodalmában – Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

A mozaikos szerkezetű nemzeti park főbb területei a Fertő-táj, a Hanság a Tóközzel, valamint a Répce mente. 1994 tavaszán az osztrák és a magyar nemzeti park területeinek összekapcsolásával itt jött létre hazánk első határon átnyúló nemzeti parkja. A Fertő nádas mocsara mellett, szikes tavak, mocsár- és láprétek jelentenek kiváló élőhelyet a változatos élővilág számára.


6. A vadon élménye a folyók mentén – Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A két névadó folyón kívül az igazgatóság működési területe az egész Dél-Dunántúlra kiterjed, magába foglalva olyan gyönyörű tájakat, mint a Mecsek, a Villányi-hegység, Gemenc vagy annak kevésbé ismert, de legalább olyan szép kis testvére, Béda-Karapancsa.


7. Vízjárta puszták vidékén – Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

A Tisza és a Körösök ölelésében fekvő Dél-Tiszántúl számos természeti kincset rejt. A nemzeti park 13 mozaikból áll, amelyek egy-egy ősi táj kis darabját őrizték meg. Ártéri erdőt, szikes pusztát, hajdanvolt mocsarat. A növény-és állatvilág képviselői között is nem egy ritkaságát találunk, mint például a volgamenti héricset, a túzokot vagy a nyelesszemű legyet.


8. A természet élménye a Balaton mellékén – Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Az igazgatóság működési területéhez gyönyörű és változatos tájak tartoznak, a Kis-Balatontól kezdve a Balaton-felvidéken és a Tihanyi-félszigeten át a Magas-Bakonyig. Korábban hat különálló tájvédelmi körzet működött itt, a nemzetipark-igazgatóság megalakulásával lehetővé vált, hogy ezek a gyönyörű és természeti értékekben gazdag területek egységes védelem alá kerüljenek.


9. Nemzeti Park a Dunakanyarban – Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek nincs könnyű dolga, hisz egy 2 milliós nagyvárosban, illetve annak közvetlen szomszédságában kell a természeti értékekre vigyázni. A Pilis–Visegrádi-hegységtől, a Börzsönyön, az Ipoly-völgyön át a Duna-menti síkságig, változatos tájak és sokszínű élővilág fogadja az idelátogatót.


10. Harmóniában a természettel – Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Az őrségi táj és a benne élő emberek hosszú évszázadok óta élnek harmóniában egymással. A máig fennmaradt apró parcellás gazdálkodás, a tájba illő épületek, a virágos, lepkékkel teli rétek, a sűrű erdők, a régi gyümölcsösök nemcsak nyugalmat és békét árasztanak, de megőrzik a természeti értékeket és fenntartják az élővilág sokszínűségét. E csodálatos táj természeti, kultúrtörténeti és néprajzi értékeinek őrzője hazánk tizedik nemzeti parkja.

Cikkajánló