Szabadidőparkot terveztek, ritka orchideákat találtak Budán

Fokozottan védett szarvas bangók százai virítanak a II. kerület két telkén, ezért az ezekre a területekre tervezett szabadidőpark építését felfüggesztették.

Szerző:
Turista Magazin
2022. május 23.

Fokozottan védett szarvas bangók százai virítanak a II. kerület két telkén, ezért az ezekre a területekre tervezett szabadidőpark építését felfüggesztették.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai már felmérték az érintett területen a szarvas bangók jelenleg virágzó egyedeinek számát, mivel azonban nem minden tő virágzik, ezért a pontos egyedszámot csak a tőlevelek decemberi kihajtása után tudják majd megállapítani, amelyet most 1000 tőre saccolnak. Ezért minden építési munkálatot leállítottak itt, és csak az értékes orchideák pontos elhelyezkedésének meghatározása után tudják majd újragondolni a terület felhasználását.

Addig is a fokozottan védett szarvas bangók élőhelyi igényeit igyekeznek biztosítani, amely a terület növényzetének gondozásában és a kaszálást tekintve is különleges eljárást igényel.

A szarvas bangó (Ophrys oestrifera) fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

A Magyarországon ritka kosborféle május-júniusban virágzik, 20-50 centiméter magasra nő, és leginkább a tölgyesek tisztásait kedveli, de lápréteken, homoki gyepekben, karsztbokorerdők tisztásain is él. Legjelentősebb élőhelyeit Pécs környékén és a dabasi turjánosban találták meg eddig, ezért a szarvas bangó Dabas és a szomszédos Kunpeszér címerén is ott virít.

A most felfedezett budapesti állomány, annak védelme érdekében, nem látogatható!

Cikkajánló