A Balaton krónikása – Böröczky Bulcsú természetfotós képei

Egyedi látványvilág jellemzi Böröczky Bulcsú képeit, aki évek óta fényképezi a Balatont és környékét a levegőből. Most az ő fotóiból válogattunk, és azt is megtudhatjuk, miért választotta ezt a különleges hangulatot a magyar tenger megörökítésére.

2022. július 15.

Egyedi látványvilág jellemzi Böröczky Bulcsú képeit, aki évek óta fényképezi a Balatont és környékét a levegőből. Most az ő fotóiból válogattunk, és azt is megtudhatjuk, miért választotta ezt a különleges hangulatot a magyar tenger megörökítésére.

Ha lehunyjuk a szemünket, és a Balatonra gondolunk, biztosan mindenkinek egy szikrázó napsütéses kép jut eszébe, hatalmas zöldeskék vízzel, fehér vitorlással, háttérben a tanúhegyek vonulatával. Na jó, valószínű ennél sokkal változatosabb képek fognak előjönni, de az biztos, hogy nem sokan festenénk a magyar tengerről borongós, sötét hangulatú képet.

Böröczky Bulcsú a Balatonról és környékéről készült fotóinak egyedi hangulata mára már névjegyévé vált, de hogy miért ezt a kissé komor látványvilágot választotta, azt mindjárt elárulja nekünk.

Bulcsú 2017 óta fényképezi a Balatont, mégpedig a levegőből, ugyanis ekkor vette meg élete első drónját. Kezdetben számára is csak egy hobbinak indult a fotózás, de egyre több megbízást kapott, így mára már elmondhatja magáról, hogy a hobbija lett a munkája.

A drón mellett egyre többet fényképez a földről is hagyományos géppel, de még mindig a levegőből készült képei vannak túlsúlyban.

A Balaton mellett született, Balatonszemesen nőtt fel, és több mint harminc éve él párjával Balatonbogláron, szinte a vízparton. Nem csoda, hogy szoros kapcsolat alakult ki közte és a tó között, így érthető, hogy ez lett a múzsája.

Mi az, ami lenyűgöz benne, mit ad neked a Balaton és környéke, hogy sosem unod meg ezt a vidéket?

Minden nap más színekkel, illatokkal, nyüzsgő állatvilággal ajándékoz meg. Soha nem lehet róla két egyforma fotót készíteni, még megegyező téma esetén sem. Ráadásul itt még az évszakok is erősen hozzák a tőlük elvárt hangulatot.

Tulajdonképpen természetfotókat készítesz, de elég egyedi látványvilág jellemzi a képeidet, és lehet, hogy ez sokaknak már túlzás. Szoktál olyan kritikát kapni, hogy el van túlozva a képkidolgozásod, és nem természetes?

Kezdetben igen, és akkor még bántott, ha olyan kritika ért, hogy a képeim el vannak rugaszkodva a valóságtól. Aztán ahogy telt az idő, valami fordult ebben, és ma már leginkább csak azt írják, hogy meg sem kellett nézniük, hogy ki készítette a képet, már úgy is felismerték, hogy az enyém. Ez volt a célom amúgy, és ezt mára sikerült elérnem. Természetesen az építő jellegű, kulturáltan megfogalmazott kritikát elfogadom, mert abból sokat lehet tanulni. Én pedig nagy alázattal fordulok a fotósok felé, mert ez a tevékenység ezt követeli meg.

Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy egy tudatos döntés eredménye ez a sötét, komor világ, legyen akár gyönyörű napsütés, vagy csodás naplemente a képen, te akkor is hozod ezt a már-már festői hangulatot. Honnan jön benned ez a hangulat, miért ilyenre készíted a képeidet?

A képek hangulata visszanyúlik a gyerekkoromba. Nagypapám festőművész volt és sok időt töltöttem a műhelyében. Magamba szívtam a festék illatát és a színeket. Végigültem sok-sok festmény elkészültét, és már akkor elvarázsolt a képalkotás világa. Talán itt fertőződtem meg, Van amúgy sok-sok vidám, fényekben teli fotóm is, csak ezeket annyira nem szeretem, mint az általad említett komorabb színvilágot. Számomra az kifejezőbb.

Mi a kedvenc fotótémád a Balatonnál?

Nincs kifejezetten kedvencem, mert a Balaton minden pillanata érdekes. Talán egy picit a tél színei jobban vonzanak, szerintem az az egyik legkifejezőbb évszak.

Szinte minden témát lefotóztál már ezen a vidéken, de van még esetleg valami, amit még nagyon szeretnél itt megvalósítani?

Tényleg sok mindent lefotóztam már itt, de van egy kedvenc sorozatom, amit még nem fejeztem be, de ez még nem publikus. Annyit viszont elárulhatok, hogy a kikötőkkel kapcsolatos.

Merre fotóznál még szívesen Magyarországon?

Magyarországon bárhol, de az elsődleges vágyott úti célom az külföldi, szeretnék eljutni Izlandra.

Kívánjuk, hogy Bulcsúnak teljesüljön ez az álma, mert biztosak vagyunk benne, hogy valami egészen új színt vinne a Izlandról készült fotók palettájára. Addig is nézzétek meg Bulcsú izgalmas képeit a Balatonról és környékéről, a munkáiból összeválogatott galériánkat az alábbi képre kattintva láthatjátok, ha pedig szeretnétek rendszeresen követni munkásságát, akkor ezt a Facebookon és az Instagramon is megtehetitek

Cikkajánló