Villám csapott turistákba a Magas-Tátrában

Egy turista meghalt, egy pedig súlyosan megsérült, amikor a Tátra szlovák oldalán, a Kriván hegycsúcs lábánál villámcsapás érte őket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
Forrás:
magas-tatra.info Facebook-oldala
2022. augusztus 16.

Egy turista meghalt, egy pedig súlyosan megsérült, amikor a Tátra szlovák oldalán, a Kriván hegycsúcs lábánál villámcsapás érte őket.

A szlovák Hegyi Mentőszolgálat (HZS) tájékoztatása szerint a tragédia a Krivánon történt, amikor egy hirtelen jött viharban villám csapott két lengyel túrázóba. Az egyiket közvetlenül eltalálta a villámcsapás, ő a helyszínen életét vesztette. Társát a villám okozta lökéshullám elsodorta, és arc-, illetve gerincsérüléseket szenvedett el. Mentőhelikopterrel a poprádi kórházba szállították. A legfrissebb hírek szerint állapota stabil.

A szlovák mentőszolgálat a baleset apropóján ismételten figyelmeztetést adott ki a túrázóknak, hogy nyáron mindig számítsanak váratlan időjárás-változásokra a magas hegyekben, és kerüljék az olyan ösvényeket, ahonnan nem lehet gyorsan biztonságos környezetbe visszatérni.

Illetve felhívták a figyelmet arra, hogy inkább kora reggel induljunk túrázni, mert olyankor kisebb a vihar valószínűsége, és mindig figyeljük az időjárás-jelentéseket.

Ha már fent vagyunk a hegyen, amikor kitör a vihar, kerüljük a kitett helyeket, főleg a csúcsnál a kapaszkodó vasláncot, és próbáljunk meg minél előbb biztonságos helyre jutni.

Egy korábbi cikkünkben már összeszedtük, mit tegyünk, és mit ne, ha villámlik, amit ide kattintva olvashattok el.

Cikkajánló