Itt repül a kismalac!

Vicces videóra akadtunk, amelyben egy süldő tesz helyre egy nálánál kisebb vadmalacot. A szituáció nem szokatlan, a felvétel viszont nagyon tréfásra sikeredett, amit most cikkünkben meg is nézhetsz.

2020. szeptember 28.

Vicces videóra akadtunk, amelyben egy süldő tesz helyre egy nálánál kisebb vadmalacot. A szituáció nem szokatlan, a felvétel viszont nagyon tréfásra sikeredett, amit most cikkünkben meg is nézhetsz.

A nem mindennapi vadkamerás felvételt Rzanca Gábor (Gabor Jordan ZA) készítette a Börzsönyben. A jelenet egészen egyszerű, és igen gyakori történés egy kondában, ugyanis a vaddisznócsaládok tagjainál ki szokott alakulni egy rangsor, amelyet az idősebb malacok időről-időre tudtul is adnak a kisebbeknek. Egy ilyet láthatunk most, csak épp az útban lévő kismalac ezúttal még egy jókorát repül is. A hatást csak fokozza, hogy a jelenetet lassítva is megnézhetjük a videó végén. (Érdemes a hangot is feltekerni!)

„A vaddisznót a természet egy nagyon strapabíró és szívós állatnak teremtette, a kicsik meg még inkább ilyenek, szóval ennyitől valószínű, nem lett baja a kismalacnak” – mondta megkeresésünkre Zachán Viktor a Budakeszi Vadaspark munkatársa.

Gábor is ezt erősítette meg, aki egyébként vadgazda végzettségű:

„Nagyon gyakori az ilyen jelenet a kondában, folyamatosan civakodnak és megy a harc. Még játékból is sokszor durvák. De az ilyenektől semmi bajuk nem lesz, hiszen nagyon masszívak.”

Gábor elmondása szerint a pórul járt kismalac is visszatért a fához, amely a civakodás tárgya lehetett. Ugyanis nem véletlenül nyüzsögtek ott a disznók. A fa törzse bükkfakátránnyal lett bekenve, amelynek szaga odavonzza a vaddisznókat, szarvasokat, és amihez aztán a disznók előszeretettel dörgölőznek. Így rengeteg élősködőtől tudnak megszabadulni. Jótékony hatása mellett csaliként alkalmazzák ezt a módszert, de Gábor pusztán a vadfelvételek miatt használja.

Elsősorban magamnak készítem ezeket a videókat és pont az ilyen pillanatokért. Az ehhez hasonló, jól sikerült felvételekért egész évben és sok helyen kint kell lennie a vadkamerának, amely éjjel-nappal figyel. A rengeteg videóból pedig megszűröm ezeket az érdekes jeleneteket.

Gábor igyekszik a kameráját mindig valamilyen ember által nem járt részen kihelyezni, ahol kisebb trükkök segítségével az állatok számára egy olyan közösségi teret hoz létre, ahol nincs zavarás és így rendszeresen megjelennek. Ezúttal egyébként nem is vaddisznókat szeretett volna lencsevégre kapni.

„Most az volt a terv, hogy egy nagy szarvasbikát szerettem volna lefilmezni, aki ezen a fán vezeti le a feszültséget, vagy esetleg a kamera előtt verekszik meg ellenfelével. Ezekre alapesetben mindig kevés esély van, ezért hozok létre ilyen helyeket, ahová odagyűlnek az állatok.”

Gábortól már korábban is láthattunk hasonlóan izgalmas felvételeket, tavasszal egy zabálnivaló vaddisznócsalád éjszakai pillanataiba leshettünk be, egy évvel ezelőtt pedig testközelből láthattuk és hallgathattuk meg egy gímszarvas nászénekét.

Cikkajánló