A Galya-kilátó a legjobbak között

A Mátrában szeptember közepén adták át a Péter hegyesén az újjáépített Galya-kilátót, amely bekerült a 2015-ös Média Építészeti Díjának jelöltjei közé.

Szerző:
TM
Fotó:
Tassy Márk
Gulyás Attila
Garancsi Kata
2015. szeptember 22.

A Mátrában szeptember közepén adták át a Péter hegyesén az újjáépített Galya-kilátót, amely bekerült a 2015-ös Média Építészeti Díjának jelöltjei közé.

A rangos megmérettetésre összesen tizenegy magyar épületet és tervet - köztük a Galya-kilátót - választotta ki Indira van't Klooster vezetésével Diogo Seixas Lopes, a Lisszaboni Építészeti Biennále egyik főkurátora és Andrija Rusan, az ORIS építészeti magazin főszerkesztője.

 


A legjobb 7 épületre és tervre - amely bekerül az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2015. október 16-án 18:00 órától az élő közönségszavazás döntőjébe - itt szavazhatsz. A szavazást 2015. október 2-án pénteken, 12:00 órakor zárják le. A Facebookon itt gyűjthetsz pluszpontokat kedvencednek.

 

Lapozd át virtuálisan a Galyatető különszámunkat


A nyerteseket az Uránia Nemzeti Filmszínházban összegyűlt újságírókból álló zsűri választja ki október 16-án.

 

  Egyedülálló élményt kínálnak a kilátóban kialakított bivakszállások

 

 

Amit tudni kell a Galya-kilátóról

A Péter-hegyesén álló kilátó eredetileg 17 méter magas tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevéssé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A mintegy 80 millió forintból megvalósult felújítás során - melynek terveit Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhetjük - a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került, az egyik a felfelé, a másik a lefelé haladó forgalomnak. A beléptetőkaput elhagyva, 200 forint bedobása után - amit a karbantartásra fordítanak majd - 162 lépcsőfokot kell leküzdenie a látogatóknak. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában gyönyörködhetsz

 

 

GALYATTRACKCIÓ from Turistamagazin on Vimeo.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

2400 forinttól lehet megszállni a Galyatető Turistacentrumban
A galyatetői átadó képekben

Átadták a Galyatető Turistacentrumot és a Galya-kilátót
GALYATTRACKCIÓ (VIDEÓVAL)
 

 

 

 

 


Cikkajánló