A Gemenci-erdő ősszel is vár

Európa egyik utolsó ártéri erdeje az őszi vadászidény végétől újra szabadon látogatható. Ráadásul talán épp októberi színpompa idején mutatja legszebb arcát.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2016. október 4.

Európa egyik utolsó ártéri erdeje az őszi vadászidény végétől újra szabadon látogatható. Ráadásul talán épp októberi színpompa idején mutatja legszebb arcát.

A Duna jobb partján elterülő, közel fél Budapest-méretű rengeteg évezredek óta biztos otthona az ártéri növénytársulásoknak és vadállománynak. Utóbbi szerepe az elmúlt évtizedekben már fontos bevételi forrás is lett, ami miatt a Gemenci-erdő is zárva tart szeptemberben, néhány kivétellel. A délután három órától reggel kilencig tartó erdőlátogatási tilalom nem érinti az erdei vasút megállóit, egészen az utolsó vonat elhaladásáig, ami Keselyűsről 4 órakor indul, és 6-ra érkezik Pörbölyre.

  

Körüljárás Gemenc-Dunapart végállomáson 

 

A vonatok indulásáig az állomások melletti Molnárka tanösvény és hétvégenként a Forgó-tói tanösvény is meglátogatható volt. A erdőgazdaság arra kéri a kirándulókat, hogy 15 óra után a tanösvények nyomvonalát, illetve a megállók környékét ne hagyják el. A főidény vége után ezek a korlátozások már nem érvényesek, de kisebb lezárások egészen tavaszig előfordulhatnak, amiról az erdőgazdaság igyekszik időben tájékoztatást adni.

 

Csendélet a Holt-Sió partján 

 

Hétvégén ebben az időszakban is szervezett programok várnak az erdőben:

 

Október 8-án sétahajós kirándulással egybekötött hagyományos avartaposó túra indul a bajai Gemenc Vándorpontról a Veránka-szigetre, ahol a látogatók egy 6 km-es útvonalon ismerkedhetnek meg az egykor szinte megközelíthetetlen sziget látnivalóival.

 

Október 22-én „Védett Fények” címmel egésznapos természetfotós kurzus várja a kezdő és haladó fotósokat, amelyen az elméleti felkészülés után a résztvevők az erdőség távolabbi, kevésbé ismert részére is ellátogatnak.

 

Az erdei vasút október végéig minden nap közlekedik, hétvégenként pedig Rezét, a gőzmozdony is kiveszi részét a vonatok továbbításából.

 

Keselyűs, végállomás

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gemenci kalandok földön és vízen

Díjazták a Gemenc Vándorpontot

Életképek Gemencről

Cikkajánló