A Gönyűi-homokvidék leglátványosabb virágai – Videó

Ezúttal egy tavaszt idéző videót mutatunk, amely ezen a kevéssé ismert, de annál izgalmasabb, Győr melletti helyszínen készült. Íme, a Gönyűi-homokvidék ékszerei.

Szerző:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook
Turista Magazin
2021. január 11.

Ezúttal egy tavaszt idéző videót mutatunk, amely ezen a kevéssé ismert, de annál izgalmasabb, Győr melletti helyszínen készült. Íme, a Gönyűi-homokvidék ékszerei.

Az orchideák (azaz a kosborfélék) nemcsak szépek, de nagyon különlegesek is: rendkívül sokrétű a kapcsolatrendszerük a környezetükkel. A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság posztjából kiderül többek között, hogy a virágok szerkezete teljesen idomult a rovarok testfelépítéséhez, pontosan azért, mert az európai kosborfélék rovarmegporzással szaporodnak. Az is érdekes, hogy az orchideák gyökérzetében már 1824-ben észleltek gombákat, és később arra is rájöttek, hogy a magok csírázásához van rájuk szükség.

A kisalföldi meszes homokpusztán 14 kosborfélét találtak meg. A filmben láthattok vitézkosbort, pókbangót, sömörös kosbort és méhbangót is, ez utóbbi fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

A Győrtől keletre fekvő Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, kiterjedése 2881,29 hektár. Ennek 280 hektárján folyik most többek között a GRASSLAND-HU LIFE inregrált projekt, ennek a keretén belül pedig egy film is készül, amelynek operatőre Karácsony Sándor. A természetfilmből rövidebb részeket mi is közöltünk már az oldalon, itt nézheted meg őket.

A homokvidék egyik érdekessége, hogy a katonai használatnak köszönhetően maradhatott fenn. Maga a projekt 2026 végéig tart, és más részei is vannak, többek között alapállapot-felmérés, egy tanösvény kialakítása, valamint konkrét természetvédelmi akciók.

Cikkajánló