A harangok nem ismernek határokat

Két község, egy művészeti egyesület és egy börtön valósított meg közösen turisztikai fejlesztéseket a határ két oldalán, a Nógrád megyei Terényben és a szlovákiai Apátújfaluban.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Horváth Béla
2014. május 31.

Két község, egy művészeti egyesület és egy börtön valósított meg közösen turisztikai fejlesztéseket a határ két oldalán, a Nógrád megyei Terényben és a szlovákiai Apátújfaluban.

 

Érkezés Terénybe a kéktúra útvonalán

 

Az Arttéka, Apátújfalu és Terény község, valamint a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogott össze, hogy turisztikai látványosságokat hozzanak létre a gazdaság élénkítéséért.


"A harangok nem ismernek határokat" című projektet a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatta 452 ezer euróval, amelyből magyar oldalon 195 ezer, Szlovákiában 257 ezer eurót fordítottak a fejlesztésekre.


A Cserhát völgyében húzódó, felerészben szlovák nemzetiségű Terényben befedték a szabadtéri színpadot, nyitott színt építettek ki a vendégek fogadására, és támfalat építettek a Szent-Györgyi Albert szobor környezetében a tér rendezésének kezdeteként.


Megújult a falu látványossága, az 1999-ben felszentelt, fából faragott, bárka formájú ökumenikus harangláb, amelynek érdekessége, hogy minden alkatrésze mozgásba jön, amikor a harang megszólal. Amfiteátrum és Stég Színpad épült, és zsilippel szabályozható mesterséges tavat alakítottak ki.

 

 

A terényi mozgó harangláb


A pályázati támogatásból asztalos üzemet hoztak létre a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben, a fogvatartottak itt készítették a közösségi terek térburkolatait, kerítéseit díszítő elemeit. Az üzemben szakmát is tanulhatnak majd az elítéltek.


A szlovákiai Apátújfaluban, ahol a 620 fős lakosság 60 százaléka vallja magát magyarnak, modern faluközpont épült. Az önkormányzat környezetében, két patak találkozásánál a természeti értékekhez, a vízhez és a patakpart zöldjéhez vezetik vissza a település lakóit. A patak vízügyi szabályozásával, duzzasztó építésével hoztak létre egy szigetet, melyre az önkormányzat épületétől vezet egy emelkedő sétány. A sétány fahíddal folytatódik, mely egyre tovább emelkedve jut el a haranglábhoz és a szigeten kialakított látványtóhoz.

Cikkajánló