A hó sem ártott a maros-ártéri csillagvirágoknak

A hideg ellenére már szirmot bontottak a ligeti csillagvirágok a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a legtöbbet Magyarcsanád és Bökény térségében csodálhatod meg.

Szerző:
kmnp.hu/termeszetvedelem.hu
Fotó:
pixabay.com
Molnár Péter
2018. március 23.

A hideg ellenére már szirmot bontottak a ligeti csillagvirágok a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a legtöbbet Magyarcsanád és Bökény térségében csodálhatod meg.

 

Az erdők aljának jellegzetes, tavaszi hagymás növényei már február közepén kidugták első leveleiket - írja a nemzetipark-igazgatóság a honlapján. Március elején, a meleg időben virágozni is kezdtek a ligeti csillagvirágok, aztán jött a hidegfront, és hó borította be a növényeket. Szerencsére azonban a kora tavaszi hagymás növényekben nem okoznak jelentős kárt a fagyok, a beporzást azonban veszélyeztetheti, hogy a méhek kevésbé aktívak, ha nem süt a nap.

 


A ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) legnagyobb, több ezres állományait a Maros-ártéren belül Magyarcsanád és Bökény térségében találod. A jácintfélék családjába tartozó, kékes-lilás szirmú növény egyébként ártéri ligeterdőkben, folyóvölgyekben, néha nedves sziklaerdőkben él; nedves élőhelyeken a leggyakrabban előforduló faj. Virágozni márciustól április közepéig szokott. 1982-től védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.


Ha kíváncsi vagy, hogyan hat az állatokra és a növényekre a télies tavasz, olvasd el erről szóló cikkünket!

Kapcsolódó cikkeink:

A gólyáknak és a békáknak is van B terve a márciusi télre

Kibújtak a hóvirágok az Alcsúti Arborétumban

A fekete kökörcsinek szerint itt a tavasz

Tavaszi virágzás télen

 

Cikkajánló