A Kárpát-medencében egyedülálló ősleletekre bukkantak Orfűnél

Cápák és kimérák kövületei kerültek elő Baranyában, több mint félezer maradvány.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Ma élő kiméra ​ - Adobe Stock (KIEMELT KÉP)
Forrás:
MTI
2023. január 16.

Cápák és kimérák kövületei kerültek elő Baranyában, több mint félezer maradvány.

Már korábban is találtak fogmaradványokat az orfűi tavaknál, Tekeres mellett, most viszont az ELTE kutatói felkeresték a lelőhelyet, és tetemes mennyiségű porcoshal-fosszíliát találtak a 15,2-12,6 millió éves tengeri üledékben. Ebben az időszakban Magyarország nagy részét a Központi-Paratethys nevű beltenger foglalta el, és hazánkban több hasonló korú lelőhely ismert például a Mecsekben, a Bakonyban és az Északi-középhegységben.

Összesen 38 mélytengeri porcoshal taxon maradványait azonosították, 9 ezek közül teljesen új volt. A legizgalmasabbak közülük az úgynevezett tömörfejűek, melyeket ma kiméraként ismerünk, és kifejezetten mélytengeri állatok, a tengeraljzat közelében élnek, puhatestűeket és más gerincteleneket fogyasztanak.

Az élőlények jellegzetessége, hogy furcsa, sci-fibe illő külsővel bírtak.

Tekeresen állkapocselemek kerültek elő, amelyek az egész Kárpát-medencében egyedülállónak számítanak. Megtalálták még tehéncápák, tüskéscápák, világítócápák és kutyacápák kövületeit is, amelyek szintén mélytengeri állatok. Emellett megjelentek például homoki tigriscápák, makócápák, tigriscápák, rókacápák, óriáscápák, macskacápák, sasráják, tüskésráják és manták maradványai is. A kutatók szerint egy vízalatti csuszamlás sodorhatta egy helyre ezt a rengeteg fosszíliát.

Cikkajánló