A Kéktúra is népszerű volt Kapolcson

A kapolcsi kulturális fesztivál évről évre színesedő palettáján láthatóan egyre nagyobb teret kap a zöld. Az igényes és változatos zenei programok, látványosságok, kézműves portékák és gasztronómiai kínálat mellett a zöld kultúra megjelenése és népszerűsítése is erősödik a „Völgyben”. 

Szerző:
Rigler Szilvia
Fotó:
MTSZ
2017. augusztus 2.

A kapolcsi kulturális fesztivál évről évre színesedő palettáján láthatóan egyre nagyobb teret kap a zöld. Az igényes és változatos zenei programok, látványosságok, kézműves portékák és gasztronómiai kínálat mellett a zöld kultúra megjelenése és népszerűsítése is erősödik a „Völgyben”. 

A „Művészetek Zöldje” elnevezésű udvarban, a fesztiváliroda szomszédságában, a környezeti nevelésben aktív szervezetek között idén először a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) is képviseltette magát, és a zöld mellett egy másik színt, a kéket.

 

 

A Kék, vagyis az Országos Kéktúra (OKT) illetve az Országos Kékkör (OKK) egyre ismertebb, bélyegzéssel igazolható hosszú távú túraútvonala miniverzióban jelent meg a kapolcsi Faluház udvarán. A családok, kisgyerek által is teljesíthető „minitúrán” több száz érdeklődő vett részt. A főként gyerekeket célzó nyereményjátékba sok játékos felnőtt is bekapcsolódott, akik örömmel teljesítették a „kihívó” túratávot, s vették át a további túrázásokra ösztönző kékkörös ajándékokat.

 

A természetjárásra invitáló MTSZ zöld sátor és környéke 5 nap alatt megbízható pihenőhellyé vált a völgyforgatag elől menekülni szándékozók, a gyermeküket tartalmas időtöltéssel lekötni vágyó szülők részére. Aki éppen nem játszott, az Turista Magazint olvasgatott itt vagy legutóbbi túraélményéről mesélhetett, illetve olyan ismerőseiről, akik már végigjárták a Kéket, vagy épp úton vannak rajta.

 

 

A kapolcsi „Művészetek Zöldje”-ben idén a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület által koordinált civil szervezetek: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bakony-Balaton Geopark, a Vadonlesők, a Jane Goodall Intézet, A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, a WWF Magyarország és az MTSZ változatos, interaktív közösségi környezet- és társadalomjobbító programok, kalandok, kézműves-foglalkozások sokaságával terítettek meg az udvarba betérőknek. Akik éltek a hívással és be is tértek, környezettudatosságra ösztönző játékokat próbálhattak ki, érdekes előadásoknak lehettek aktív hallgatói, délelőttönként vezetett gyalogtúrán vehettek részt, egy különleges kültéri szabadulószobában és esti kvízjátékban mérhették össze tudásukat és ügyességüket. Büszkék vagyunk az MTSZ szerda esti „quiz-night” győzelmére, ahol 4 fős csapatunkkal elhoztuk a fődíjat.

 

 

Az időjárási körülmények annyira változatosak voltak, mintha egy teljes Kéktúrát teljesítettünk volna 5 nap alatt: volt részünk rekkenő hőségben, izzasztó napsütésben, kabátos estében, fekete felhős viharban, csendesen kitartó esőben. A kapolcsi jó hangulat azonban kárpótolt mindenért. A völgynapokat több mint két évtizede szimbolizáló „kapolcsi csiga” idén sem vánszorgott, gyorsan elszaladt.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Kint vagyunk a Művészetek Zöldjében
 

Cikkajánló