A legkisebb galambfélénk

Vadgerle, a legtöbb ember számára ez a név semmit nem mond. A természetfotósok, természetjárók szeme azonban már felcsillanhat e név hallatán.

Szöveg és fotó:
2022. augusztus 18.

Vadgerle, a legtöbb ember számára ez a név semmit nem mond. A természetfotósok, természetjárók szeme azonban már felcsillanhat e név hallatán.

Legkisebb galambfélénk különleges kinézetű, érdekes hangú titokzatos, vad madár. Április, május hónapban búgó, kurrogó, kellemes hangja az igazi pezsgő, zsongó tavasz érkezését jelenti a madarászok számára. Gyakori madárnak számított a múltban lakott területen is, mára azonban a hatalmas monkultúráknak köszönhetően jelentősen megfogyatkozott ennek a mozaikos tájhoz kötődő fajnak az állománya.

Súlyosan károsítják a vonulás során a tömeges mészárlások is, és a balkáni gerle megjelenése is konkurenciát jelentett számára.

Jelenleg már csak mezőgazdasági területeken, bokros fasorokban, erdőszéleken találkozhatunk vele. Szívesen rakja fészkét galagonyára, viszonylag alacsony: 2-3 méteres magasságba. E szúrós cserje jobb védelmet biztosít számára költési időben. Terepen határozni távcső nélkül viszonylag nehéz. Embert, járművet igazán közelre nem enged, útszéli kiülő fára nem ül. Megfelelően nyugodt, csendes élőhely esetén, vízparton, halastavak közelében megfigyelhető néha kis távolságból is. Nagyobb távolságból más galambfajtól megkülönböztetni csak a gyakorlott madármegfigyelőknek lehetséges. Gabona és gyommagvakat fogyaszt. Parlagokon, mezőgazdasági területeken, tarlókon táplálkozik.

Afrikában, a Száhel-övezeten (éhségöv) túl telel. Magyarországon április vége és szeptember között figyelhető meg. Szinte mindig két tojást rak, és évente jellemzően kétszer költ. Állománya idehaza stabil - jóval százezer költő pár feletti - de rejtőzködő, embert kerülő életmódja megfigyelését megnehezítheti. Angol neve European Turtle Dove, örök titok marad miért ezt a nevet adták neki, európai teknős galamb. Ha valaki megfejti, kinyomozza, írja meg nekünk.


Cikkajánló