Figyeljünk a madarakra, itassuk őket a kánikulában, de okosan

Nem is kell nagyon magyarázni, hogy tollas kis barátainknak, miért is van szüksége a nyári forróságban ivó- és fürdővízre (egyébként ivóvízre télen is). Arra azonban feltétlenül figyeljünk oda, hogy az itatót macskáktól, ragadozóktól biztonságos helyre tegyük.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
DDNPI
MME
2022. július 6.

Nem is kell nagyon magyarázni, hogy tollas kis barátainknak, miért is van szüksége a nyári forróságban ivó- és fürdővízre (egyébként ivóvízre télen is). Arra azonban feltétlenül figyeljünk oda, hogy az itatót macskáktól, ragadozóktól biztonságos helyre tegyük.

A kánikula idején nem csak nekünk, embereknek, hanem a körülöttünk élő madaraknak is sok folyadékra van szükségük. A hőség különösen a fészket elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit. Ha jót szeretnénk tenni, a segítségnyújtás egyik legegyszerűbb módja, ha erkélyre, ablakpárkányra, kertbe itatót teszünk, és gondoskodunk az állandó vízutánpótlásról.

Az itató kialakításakor szabadon szárnyalhat a fantáziánk. Ügyelni kell azonban arra, hogy az itató lassan mélyüljön, a közepére pedig egy lapos követ érdemes tenni, ahol a madarak megállhatnak, leszállhatnak.

A lényeg, hogy minél inkább természethű lesz az itatónk, annál inkább kedvelni fogják a madarak is.

A természetközeli látvány megalkotásához kiválóak a patakkövek, a sóderágy, a betelepített vízinövények. Fontos, hogy az itató árnyékos, vagy félárnyékos helyen legyen, így védhetjük a madarakat tűző napsütéstől, de az is lényeges szempont, hogy a víz kevésbé gyorsan párolog, ha árnyékban van.

Az itató elhelyezésénél ügyeljünk rá, hogy a kertünkbe tévedő macskák számára elérhetetlen legyen, másképp könnyen a madarak vesztőhelyévé válhat.

Az énekesmadarak számára fontos, hogy az itató közelében találjanak búvóhelyül szolgáló cserjéket, fiatal fákat, ahová veszély esetén gyorsan elérhetnek. Az ilyen „menekülő útvonalak” biztosítása garancia lehet itatónk népszerűségére. A madáritatóban szeretnek fürdeni a rigók, a kék cinegék, a vörösbegyek. A madarak számára a fürdés, a tollazat tisztán tartása állandó, létfontosságú tevékenység, az itató ezért is lényeges eleme kertünknek.

Fontos ügyelni arra, hogy az itató vizét, amennyiben nincs átfolyása a medencének, rendszeresen cseréljük. Itatásra legmegfelelőbb az esővíz.

Lényeges tudni, hogy miután az itatóhoz szoktattuk a madarakat, az itató vízutánpótlása legyen folyamatosan megoldott, nem szabad becsapni a madarakat.

És a vízimadarakat ne tömjük kenyérrel se

A madarak nyáron bőven találnak maguknak élelmet, etetésük nemcsak fölösleges, de káros is. A vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe az állatokat. Az egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen táplálék megbetegíti a madarakat, szennyezi a környezetet. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést – következményei kártékonyak. Bővebben ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy az etetéssel miért ítéljük pusztulásra a vízimadarakat.

A cikk először 2020 augusztusában jelent meg.

Cikkajánló