A legnehezebben észrevehető orchideánk most is látható az erdőkben

A növény teljes pompájában csak nyár elején látható, ugyanakkor egész évben felfedezhető – de nem olyan egyszerűen, mint gondolnánk.

Szerző:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Illyés Evelin
Turista Magazin
2021. január 13.

A növény teljes pompájában csak nyár elején látható, ugyanakkor egész évben felfedezhető – de nem olyan egyszerűen, mint gondolnánk.

Május végén-június elején virágzik a gyönyörű nevű madárfészek békakonty vagy madárfészek kosbor (Neottia nidis-avis), ami egyébként még ekkor sem egy szuperlátványos növény. Elszáradt kórója egész évben jelen van, ilyenkor indulhatna akár „legkevésbé impozáns orchidea” címért is. Gyakori, és szinte bármelyik erdőtípusban előfordul, bükkösökben, tölgyesekben, törmeléklejtő- és szurdokerdőkben, mészkerülő-, liget- és karsztbokorerdőkben, fenyvesekben, nyíresekben, nyárasokban, az alacsonyabb hegyvidékeken, dombividékekben és néhol az Alföldön is – olvashatjuk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) oldalán.

A növény madárfészekre emlékeztető gyökeréről kapta a nevét. A többi hazai orchideafajhoz hasonlóan védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft. Akár 30-40 centisre is megnőhet, mégsem olyan könnyű észrevenni, mert szinte teljesen beleolvad a környezetébe. Drappos, barnás színű, érdekesség, hogy nem fotoszintetizál, levelei nincsenek, szára és virága egyáltalán nem tartalmaznak zöld színtesteket.

A gyökerét különböző gombafajok fonalai hálózzák be, amelyek egyúttal fák gyökereivel is kapcsolatban vannak, így az orchidea már magja csírázásától kezdve teljes „testfelépítéséhez” és fenntartásához a fák által előállított és gombák révén közvetített anyagokat használja föl

– olvasható a magyarázat a BNPI oldalán.


Első virágzásához minimum 3 évre van szüksége, de akár 9 év is eltelhet. Általában a rovarok porozzák be, de formája révén a virágpora is éppen a bibére hullik le. Egyetlen fürtben akár 20 000-nél is több mag lehet, ezek augusztusban érnek be. A termőhelyeit a természetvédelmi szempontokat figyelmen kívül hagyó fahasználat veszélyezteti.

Cikkajánló