A lepkék kedvence - a levendula

Van valami varázslat a levendulában, mely az emberi rajongáson túl jócskán megmozgatja az állatvilágot is. Ez a mediterrán származású árvacsalánféle finom és illatos nektárjával fajok sokaságát vonzza a nyár elejétől.

Szöveg és fotó:
2023. május 31.

Van valami varázslat a levendulában, mely az emberi rajongáson túl jócskán megmozgatja az állatvilágot is. Ez a mediterrán származású árvacsalánféle finom és illatos nektárjával fajok sokaságát vonzza a nyár elejétől.

Méhek, legyek, darazsak, pókok, szenderek, poloskák, katicabogarak, szöcskék, sáskák és kisebb csigák mind a levendulát választják. Még nagyvárosi környezetben is számos rovarfaj, köztük sok védett számára jelent csalogatást. Szárazságtűrő, így ha nem kap túl sok csapadékot, virágzása több hétig, akár egy hónapig is eltarthat. Ez kifejezetten kedvező a rovarvilág számára, mert a sok nektár térben koncentráltan, hosszú ideig áll rendelkezésre.

A levendula nektárja csábító, ám nemcsak a nektár jelenthet vonzerőt, sokszor maga az intenzív forgalom, a nyüzsgés a hívogató.

A ragadozó rovarok, pókok, szitakötők, sáskák, szöcskék fajgazdagsága is lenyűgözően nagy. Ezek a vadászok akár nagyobb méretű lepkéket, méheket, legyeket is zsákmányolhatnak.

Vidéken, nagyobb biodiverzitással rendelkező területeken – ahol a közelben vadvirágok, gyümölcsfák, ősgyep, kaszáló vagy lucernatábla, esetleg vizesélőhely húzódik – még fajgazdagabb rovarvilág fogadhat, ha meleg, napos időszakban szemléljük közelről lila főszereplőnket.

A nagyobb kiterjedésű, egybefüggő levendulaültetvények erős madármozgás (akár költés) helyszínei is. A táplálékul szolgáló lepkéket, legyeket, méheket szorgosan kapkodják az itt jelenlévő, sok esetben fiókáikat vadászni tanító madarak. A levendulások hazai fészkelőfaja a cigánycsuk és a kenderike, de gyakran járnak ide táplálkozni a gyurgyalagok, búbosbankák, füstifecskék, molnárfecskék, fekete rigók, tövisszúró gébicsek, seregélyek és a mezei verebek. Jelenlétük pedig a közelbe csábítja az énekesek rémét: a karvalyt.

A virág akkor adja szívesen a nektárt, ha közben beporzás is történik. Kölcsönös előny, hogy minden nektárfogyasztó rovar beporzó is egyben, a levendula virága pedig olyan felépítésű, hogy rendszertanilag igen változatos fajok is képesek a nektár fogyasztására és a megfelelő mértékű beporzásra is.

Kiskerti közegben, kisebb méretű levendulaállomány esetén vörösbegyek, rigófajok, barátposzáták, házi rozsdafarkúak érkeznek a rovarzsákmányra. De a levendulabokrok közelében kiváló hatékonysággal vadászik a zöld és a fürge gyík is.

Tipp:

Kiváló ötlet rovarvonzó növények ültetése a házunk környékén. A levendula mellett különösen alkalmas növény erre a nyáriorgona vagy a piros sarkantyúvirág, de akár a mézontófű és a borostyán is. Azt kell elérnünk, hogy az érintettek kora tavasztól késő őszig rátaláljanak a kertben a táplálékra.

Cikkajánló