A szerencsésebbek most éppen szánkóznak

Idén már október elején leesett az első hó az Északi-középhegység egyes pontjain, mostanra pedig egyre több helyen fedi fehér takaró a tájat. Hóhelyzet fotókkal és élő webkamerás képekkel.

Szerző:
TM
Fotó:
MTI/Időkép
2016. november 14.

Idén már október elején leesett az első hó az Északi-középhegység egyes pontjain, mostanra pedig egyre több helyen fedi fehér takaró a tájat. Hóhelyzet fotókkal és élő webkamerás képekkel.

Most már kijelenthetjük: hivatalosan is beköszöntött a tél, egyre több helyen számolnak be ugyanis havazásról. Erről tanúskodik többek között az eplényi síarénánál és a kékestetői sípályánál kihelyezett időképes webkamera, utóbbin egyre sűrűbben lehet elcsípni szánkózó vagy éppen síelő embereket. Ide kattintva az elmúlt 24 óra történéseit is meg tudod nézni, látszik, hogy nagy volt a forgalom a helyszínen. A hétvégén egyébként 10 centiméteres hóréteget mért az Országos Meteorológiai Szolgálat a Kékesen.


A sümegi webkamerára is érdemes vetni egy pillantást, háttérben a vár.


Az Időkép stábja a Bakonyt járva látványos fotókat készített, ez például a Kab-hegyen készült.

 

 

Ez pedig a november 12-ei hófúvás Hárskút közelében.

 

 

November 10-én Galyatetőn is elkezdett szállingózni a hó, a turistacentrum udvarát már vastag fehér takaró borítja.

 

 

Az Írott-kőt 25-30 centiméter vastag hóréteg lepte be a hétvégén.

 

 

A Kőszegi-hegységben pedig így fest a téli táj.

 

 

Ami a továbbiakat illeti, az Időkép szerint ezen a héten már csak enyhe havazásra, illetve havas esőre számíthatunk.

 

Honnan tudhatjuk, hogy fehér karácsonyunk lesz-e?
A népi hiedelem szerint november 25-én, Katalin napján eldőlhet, hogy milyen időjárásra számíthatunk karácsonykor. A mondás szerint „ha Katalin kopog, akkor a karácsony locsog”, azaz ha nagy hideg van (és esetleg a hó is esik), enyhe időjárás várható karácsonykor, és fordítva. Ha a tudományos módszerekben bízunk inkább, akkor bele kell törődnünk, hogy sajnos egyelőre még nem lehet megmondani, építhetünk-e hóembert szentestén; a meteorológia csak néhány napra előre tudja pontosabban megjósolni az időjárást.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Így hódoltunk a téli örömöknek az elmúlt évszázadban

Látványos fotókon az ország téli arca

Így kerüld el a lavinát

 

Cikkajánló