A természetjárás váratlan helyzetei

Kortól, nemtől, családi állapottól függetlenül a legnépszerűbb aktív kikapcsolódások egyike a természetjárás. Bármilyen évszakban, időjárásban és napszakban, akármilyen tempóban, egyedül vagy csapattal, hegyen vagy síkvidéken egyaránt túrázhatunk. Ez a páratlan mentális és fizikai feltöltődés azonban rejt néhány veszélyhelyzetet magában.

Fotó:
stockphoto
2021. április 8.

Kortól, nemtől, családi állapottól függetlenül a legnépszerűbb aktív kikapcsolódások egyike a természetjárás. Bármilyen évszakban, időjárásban és napszakban, akármilyen tempóban, egyedül vagy csapattal, hegyen vagy síkvidéken egyaránt túrázhatunk. Ez a páratlan mentális és fizikai feltöltődés azonban rejt néhány veszélyhelyzetet magában.

A legtöbb megelőzhető egy kis odafigyeléssel, de van, amikor egyszerűen kevés az óvatosság. Összegyűjtöttük a természetjárás legfontosabb tudnivalóit és a lehetséges váratlan helyzeteit.

Fokozatosság elve

Ugyan nem konkrét baj és veszély forrása az, ha nem ismered a fizikai terhelhetőségedet, azonban a rendszeres túrázás szempontjából mégiscsak kártékony lehet. Mint ahogy a legtöbb sportágnál, úgy a természetjárásra is érvényes a kevesebb néha több elve. Kezdd a rövidebb távokkal és mérsékelt szintekkel, emelkedőkkel majd a fejlődés érdekében fokozatosan emeld a mércét. Ha túlterheled a szervezetedet és a pszichédet egy olyan túrával, amihez még nem vagy elég erős, akkor a negatív élmény nagy eséllyel veti vissza a rendszeresség lendületét. Arról nem is beszélve, hogy az idejekorán elfáradt testet nagyon nehéz rávenni majd a hátralévő táv megtételére.

Négyévszakos alapfelszerelések

Nem lehet és nem is kell fontossági sorrendet felállítani a következő felszerelések között, hiszen mondhatni kötelező jelleggel mindre szükség van a biztonságos túrázáshoz. Kispórolni nem érdemes a pakkodból ezeket, mert vész esetén akár életet is menthetnek.

A folyadék bekészítésénél gondold át azt, hogy lesz-e útközben vízvételi lehetőség ahol majd pótolni tudjuk az elfogyasztott mennyiséget. Vedd figyelembe azt is, hogy télen vagy nyáron túrázol, hegyvidéki vagy nyílt sík terepen? Ha elfogy a folyadék és nem tudod pótolni, azzal a csökkenő koncentrációs készség, a könnyebb eltévedés és a kiszáradás veszélyének teszed ki magad. Általánosságban javasolt, hogy a napi folyadékfogyasztásod időtartamos arányához viszonyítva annak legalább másfél-kétszeresét tedd a hátizsákba.

A túrázás során elhasznált fizikai energiát könnyen emészthető, gyorsan felszívódó élelmiszerekkel – mint például gyümölcsök, aszalványok, magok, zab vagy árpa extrudált szeletek - tudod a legjobban pótolni. Ha szívesebben fogyasztasz szendvicset, akkor azt ne közvetlenül a hegymenet kaptatója előtt, hanem inkább a csúcson megpihenve fogyaszd el. Fokozott folyadékvesztés esetén az izomgörcsöket elkerülheted, ha magas magnézium- és kálciumtartalmú táplálékot is eszel.

Egy alap elsősegély csomagnak mindig legyen hely a táskádban, hiszen a kisebb-nagyobb bőrfelszíni sérülések esetében nagy segítséget jelent a sebtiszító és kötszer. A rovarcsípések kezelésére pedig szintén érdemes elsősegély szintjén felkészülni.

Évszaktól függetlenül bármikor előfordulhat az, hogy rád sötétedik. Még ha a kisujjadban is van a túra útvonala, akkor is rakd be a hátizsákodba a fejlámpát azért, hogy ha kell, láss, és látható legyél. Ha ennél rosszabb a helyzet és eltévedsz, akkor kérj segítséget! Ehhez szükséged lesz egy feltöltött mobiltelefonra, amelyről hívd a 112-es segélyhívószámot. Az ijedtség ellenére próbáld meg higgadtan és érhetően elmondani a nevedet, a telefonszámodat, azt, hogy hol vagy és mi történt, vannak-e veled túratársak, és ha sérülés történt, akkor annak körülményeit. Elképzelhető, hogy órákat kell várnod a segítség megérkezésére, ezért ha van nálad egy izolációs fólia, azzal védekezni tudsz a hideg és a kihűlés ellen. Kis súlyú apró tárgy ez, de életet menthet! Szükség esetén hasznos, ha egy otthon lévő hozzátartózóval vagy baráttal megosztod a túrád útvonalát, de arra figyelj, hogy menet közben ne változtass azon.

Hogy mit érdemes még magunkkal vinni a felsoroltakon kívül, arról ebben az írásunkban tájékozódhatsz.

A megfelelő ruházat félsiker

Sokat teszel a kellemes komfortérzetért, ha az aktuális időjárás figyelembevételével válogatod össze a ruházatodat. Hideg, szeles időben a réteges, míg melegben a szellős, könnyen száradó darabokat részesítsd előnyben. Kerüld a pamut anyagokat, mert hideg, és vizesen nehezen szárad! Tűző napsütés ellen védelmet nyújt a fényvédő krém, a sapka és a napszemüveg is. Bár túlzásnak hangzik, de esőre bárhol és bármikor lehet számítani, ezért ne hagyd otthon az esőkabátodat és a pótzoknidat sem. Fontos, hogy a lábbelid minden évszakban, minden terepviszony között stabil tartást nyújtson a lábadnak.

Ha támadás ér

Az állatok, ha tehetik, messze elkerülik a turistautakat. Időnként, különösen ellési időszakban azonban előfordul, hogy keresztezi egymás útját a turista és az erdő lakója. A legtöbb, amit ilyenkor tehetsz az, ha szép óvatosan elkezdesz hátrálni, és kikerülöd a kontaktust. Ha mégis áldozatául esel egy vad támadásának, akkor próbálj meg védett helyre menekülni (például magasles, fa, épület, kerítés) és tárcsázd az előbbiekben említett 112-es segélyhívószámot.

Sajnos nemcsak az állat, hanem olykor az ember támadása is veszélyt jelent a túrázóra. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, kelts minél nagyobb zajt, kiabálj, hívd fel magadra a figyelmet azért, hogy a közelben tartózkodók felfigyeljenek rád. Ha pedig biztonságérzetet nyújt, akkor tarts magadnál önvédelmi sprayt.

Ebben a pontban említjük meg a kellemetlen viszkető érzéstől az allergiás reakciót is okozó rovarcsípéseket. Általánosságban javasoljuk,hogy a túratársak ötletei helyett kérj szakembertől tanácsot ezek kezelésére. Ha az enyhe bőrpírtől jóval súlyosabb reakciókat vált ki a rovarcsípés, akkor mindenképp jelezd azt a közeledben lévőknek, és kérjetek mihamarabb orvosi segítséget a már említett 112-es telefonszámon.

Kullancs elleni védekezés

A kullancs sajnos nagyon sok betegség forrása, ezért fontos a védekezés, de legfontosabb a megelőzés. Ezt a szabad szemmel alig látható élőlényt nehéz kikerülni, viszont sokat számít, ha lehetőleg nem közlekedsz magas fűben, út menti vagy aljnövényzetben. Természetesen nincs mindig lehetőség erre, ezért a hosszú szárú nadrág, vagy a zokniba gyűrt nadrág és a hosszú ujjú felső is egyfajta védelmet nyújt ellene. A drogériákban és patikákban számos kullancsriasztó szer kapható, amik átlagban 1-3 óráig nyújtanak védelmet, ezért a kezelést többször meg kell ismételni a túrázás ideje alatt.

Vihar és villámlás

Az egyik legkomolyabb veszélyforrások egyike a villámlás, ezért nagyon fontos, hogy ne érjen felkészületlenül egy ilyen helyzet. A Turista Magazin összeállításában életmentő tanácsokat találsz villámlás esetére.

Cikkajánló