A ZÖLD TÚRÓ

Azt tudjuk, hogy egészséges a tökmagolaj, de hogy igazából mivel passzol egybe, azt most mondjuk. Tessék figyelni!

Szerző:
Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
2015. június 24.

Azt tudjuk, hogy egészséges a tökmagolaj, de hogy igazából mivel passzol egybe, azt most mondjuk. Tessék figyelni!

Ha az ember sokat túrázik az ország dél-nyugati felében, és érdekli a helyi gasztronómia, biztosan megismerkedik a tökmagolajjal. Bár a feketés, zöldes szín első látásra nem igazán bizalomgerjesztő és a salátáinkon is furcsán mutat, nagyon rövid idő alatt rá lehet kattanni a frenetikus ízekre, amit a tökmagolaj kihoz az ételeinkből.

 

Ha még sohasem találkoztál az Őrség fekete aranyával, feltétlenül tudnod kell, hogy ez az olívaolajjal ellentétben csak fűszerezésre alkalmas, tehát sütni, főzni vele nem lehet, mert megkeseredik. Alapvetően két félét árulnak, a hidegen és a melegen sajtolt változatot. Ízre mindkettő kiváló, de a hideg sajtolással sokkal kevesebb lé üthető ki a magból, cserébe sokkal több vitamin, hasznos tápanyag van benne és sokkal drágább. Mivel a melegen sajtolt változat sem olcsó, sokan idegenkednek attól, hogy sok ezer forintért megvásároljanak egy fél liter olajat, de azt kell szem előtt tartanunk, hogy ez egy fűszerolaj, fél liter rengeteg finomság elkészítéséhez elég.

 

 

A tökmagolaj olyan különlegesen komplex íz, hogy nem érdemes nagyon sok mindennel összekavarni, mert elveszti lényegét. „A kevesebb több” elve alapján működik, piszkosul finom lila-, és vöröshagymán, krumplin, uborkán, borsón, salátán, de a nagy kedvenc nálam a kukoricára löttyintett kanálkányi tökmagolaj. Nem kell semmi fűszer, egyéb adalék. Egy nyamvadt kukoricakonzervet felbontok, nyakon öntöm olajjal és már habzsolható.

 

Kísérletezéseim borzalmas kudarcot vallottak, amikor ecetes alapú salátákba csöpögtettem a fekete aranyból. Ne próbáljátok ki, felháborítóan pocsék lett. A nagy kedvencem, az olívabogyó sem fog összebarátkozni soha vele.

 

 

Viszont a húsok mellé feltálalt köretek, tört krumpli, rizs szépen harmonizálnak a tökmagolajjal, de arra készüljetek, hogy a gyerekek lefordulnak a székről, főleg azok akiknek még a húslevesből is ki kell operálni minden zöldet.

 

A legnagyobb örömet és ízlelőbimbó-sokkot azonban a zöld túró szerezte számomra. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy sima körözött, amelybe piros paprika helyett tökmagolaj kerül. Helyettesíthetjük a hagymát snidlinggel, kevesebb só és bors javallott, de az egész köményt ki ne hagyjátok belőle. Vannak akik tejföl helyett vajjal keverik be ezt a finomságot.

 

 

Tudtad-e?

Kép
...hogy mi a köpesztés? Amíg nem terjedt el a héj nélküli magot termő stájer (olaj) tök, addig eleink összegyűjtötték a tökmagot, majd a kukoricamorzsoláshoz, tollfosztáshoz hasonló nagy csapat gyűlt össze valamelyik háznál és nekiláttak meghámozni a magokat egyesével, azaz köpesztettek egy hatalmasat.

…hogy a stájer tök egy véletlen mutáció során keletkezett, aminek persze nagyon örültek az olajütők
...masszázsolajnak is használják
...hogy megközelítőleg 4 liternyi tökmagból lehet kisajtolni egy liter olajat
...hogyha leeszed a legszebb ruhádat, lehetetlen kimosni
...hogy atomtámadás ellen nem véd, de rák és infarktus ellen
tökéletes szer, de jó a prosztata betegségek megelőzésére, fiatalítja a bőrt, elősegíti a fogyást, segíti keringésük optimális működését, húgyúti fertőzéseket, bőrgyulladásokat is megelőzhetünk, meggyógyíthatunk rendszeres fogyasztásával.
 

 

 

Cikkajánló