Hírek

Ahol a hollóházi porcelán születik

A Zemplén északi csúcsainak tövében, 300 méter magasban készülnek a vidéket világhírűvé tevő porcelánműremekek, amiket nemcsak megvásárolni lehet, de szakvezetéssel bárki bepillanthat a készítésükbe.

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Garancsi Kata
Gulyás Attila és VIDEO: Dabis Balázs Silvius
2016. október 15.

A Zemplén északi csúcsainak tövében, 300 méter magasban készülnek a vidéket világhírűvé tevő porcelánműremekek, amiket nemcsak megvásárolni lehet, de szakvezetéssel bárki bepillanthat a készítésükbe.

Ahogy korábban már körüljártuk, Hollóházát tényleg nem nehéz (mindenkinek másért) szeretni. Az Északi-Zemplén legmagasabb hegyeivel körülölelt falu legismertebb látványossága azonban a porcelángyár, ahova a közelmúltban az Országos Kéktúra végpontját is áthelyezték. Az 1700-as évek vége óta működő üzemben nem csak a termékek fejlődése folyamatos, a helyiek sok más lehetőséget is megragadnak a megújuláshoz, aminek egyik eleme a gyárban tett vezetett túra. Magazinunk csapata természetesen végigjárta, sőt, benéztünk néhány kevésbé ismert szegletbe is!

 

PORCELÁN - AMI HOLLÓHÁZÁT HÍRESSÉ TETTE from Turista Magazin on Vimeo.

 

Amikor Hollóházán az ötvenes években megindult a porcelángyártás, az üzemben már közel másfél észázada kiváló minőségű kőedények készültek, amik szinte minden hazai háztartásban megtalálhatók voltak. A porcelánt mégsem az iparművészet, hanem a háború utáni újjáépítés hozta a faluba: az első ötéves terv keretében elektromos szigetelőtestek készültek itt belőle.

 

gk_20160811-13_hollohaza-32-nk.jpg

Napindító kávé, természetesen helyben készült csészéből

 

A hetvenes években minden addiginál nagyobb felújítási munkák kezdődtek, amik végére szinte semmi nem maradt az eredeti gyárból. A modern épületekben a termelés csúcsán több mint hatszázan dolgoztak, közvetve, a beszállítókon keresztül és a kereskedelem által pedig legalább ugyanennyien kaptak munkát. Köztük olyan neves művészek, mint Szász Endre és Victor Vasarely, akik művei a hollóházi porcelántárgyakra kerültek, és munkásságuk hatása máig érezhető a termékeken.

 

aug-11-13_090-2kk(1).jpg

Gyár a faluban
 

Az utóbbi években a csökkenő kereslet és az olcsó távol-keleti tömegtermékek nehéz helyzetbe hozták a gyárat, de az új igényekhez alkalmazkodva mindig sikerült túljutni a problémákon. Az utóbbi időben olyan rendhagyó hollóházi porceltárgyak készültek itt, mint a Magyar Nagydíj kupája, kisebb ékszerek, köztük a kiváló minőséget igénylő, vékony gyűrűk és karkötők.

 

aug-11-13_103-2nk.jpg

A porcelánmúzeum központi tere
 

A sorozatban gyártott termékek mind meg is vásárolhatók a gyár melletti boltban, illetve az ország kilenc városának hasonló üzleteiben. A szomszédságban álló, több száz négyzetméteres porcelánmúzeum az elmúlt kétszáz év igazi kincseit rejti. A múzeumban ráadásul sok termék festés nélkül, nyers hófehér kivitelben is megvásárolható, sőt, a szomszédos látogatói alkotócentrumban akár saját kezűleg is díszíthetjük a termékeket.

 

gk_20160811-13_hollohaza-108.jpg


A hely felfedezésének legjobban várt része persze a gyárlátogatás. A túra kis csoportokban, meghatározott útvonalon halad, és már az elején látszik, hogy valóban nem klasszikus értelemben vett gyárba, hanem manufaktúrába érkeztünk, ahol minden munkafolyamatot gondos kezek felügyenlek.

 

aug-11-13_079(1).jpg

 

Sajnos szembetűnő, hogy az épületeket a mainál jóval nagyobb termelésre méretezték: a gyártócsarnokok meglehetősen szellősen berendezettek, egy részüket rövid távú tárolásra használják. Ugyanakkor az égetés új kemencékben, csúcstechnológiával történik, és változatlanul alapos munka folyik a festőrészlegen, ahol a minták egy része, köztük a meglepően bonyolult formák is, kézzel készülnek.

 

aug-11-13_032-nk.jpg

A múzeum boltjában festés nélküli termékek is megvehetők

 

A hollóházi porcelángyártás jövőjét nehéz megjósolni, de jó hír, hogy továbbra is stabil az igény a hagyományos, évtizedek óta készülő termékekre, és rendszeresen futnak be kis szériás, egyedi rendelések éppúgy, mint iparművészek friss tervei. A látogatás emlékei pedig gondosan csomagolva haza is vihetők.

 


Kapcsolódó cikkeink:

Hollóháza - Mindenki másért szereti

A hónap turistaháza: Hollórét turistaház és ifjusági szállás

Élet a kéken 12. rész: Boldogkőváraljától Hollóházáig

Cikkajánló