Animációs sorozat készült a természetközeli erdőgazdálkodásról

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a WWF Magyarország közreműködésével 6 részes animációs kisfilmsorozatot készített Mi fán terem az erdő? címmel, mely a természetközeli erdőgazdálkodás alapelveit mutatja be a nagyközönség számára is érthető formában.

Szerző:
TM
2020. február 24.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a WWF Magyarország közreműködésével 6 részes animációs kisfilmsorozatot készített Mi fán terem az erdő? címmel, mely a természetközeli erdőgazdálkodás alapelveit mutatja be a nagyközönség számára is érthető formában.

Felületesen szemlélve úgy tűnhet, hogy az erdőgazdálkodás és a természetvédelem egymást akadályozó tevékenységek. A valóság viszont az, hogy lehet úgy is nyereséges erdőgazdálkodást folytatni, hogy közben a természeti értékek megőrzése is jobban érvényesül.

A Mi fán terem az erdő? című sorozat a Natura 2000 területek védelmének fontosságára és a természetközeli erdőgazdálkodásra hívja fel a figyelmet. A sorozat az Élet az erdőben LIFE projekt keretében készült. A kisfilmek közérthető módon mutatják be a természetközeli erdőgazdálkodást, annak gazdasági és természetvédelmi előnyeit, és segítenek megismerni, hogyan kell gazdálkodni a Natura 2000 erdőkben. Magyarországon a Natura 2000 hálózatba tartozó területek az ország területének 21%-át teszik ki. A hazai erdők 40%-a, közel 800 000 hektár került be a Natura 2000 hálózatba.

A természetközeli erdőgazdálkodás lényege, hogy a jelenleginél jóval kíméletesebb az erdei életközösséggel. Ez sokszor nem is olyan bonyolult feladat, a kihívás az, hogy az évtizedes évszázados szakmai meggyőződéseken kell változtatni. Ennek egyik módja a folyamatos erdőkép melletti gazdálkodás, melynek során nem egy helyről, egy időben vágjuk ki a kitermelhető fákat, hanem az erdő természetes megújuló képességét is kihasználva a természetes folyamatokra alapozva biztosítják a társadalom számára szükséges faanyagot is. Ezzel a módszerrel nem csak költséget takaríthatunk meg, hanem gazdálkodásunk során természetközelibb erdőket hozunk létre.

A természetközeli erdőgazdálkodás során figyelmet fordítanak az erdei élőhelyek megőrzésére - ilyenek például az öreg, ágas-bogas fák, a cserjefoltok -ez a feltétele annak, hogy az erdőben ne csak a zavarásnak legellenállóbb állat- és növényfajok éljenek, hanem azok is, amelyek nem annyira tolerálják, ha zavarják őket, de az erdő életközösségének ugyanolyan fontos részei. Az ilyen élőhelyek kialakítása vagy fenntartása a legtöbb esetben nem jár többletköltséggel.

Egyszerre lehetséges tehát az eredményes gazdálkodás és a természeti értékek megőrzése. Csak annyit kell tennünk, hogy a természetközeli erdőgazdálkodás módszereivel a faanyag hasznosítása mellett a lehető legtöbb erdei élőhely megtartására, kialakítására is figyelünk.

A Mi fán terem az erdő? animációs kisfilmsorozat megtekinthető a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagy a WWF Magyarország YouTube csatornáján.

Forrás: WWF Magyarország

A cikk először 2019 márciusában jelent meg.

Cikkajánló