Már hallani az egyik legszebb hangú madár énekét

Bár ritkán kerülnek szem elé, gyönyörű éneküket hamarosan sokfelé lehet hallani. A legkorábban érkező fülemülékre már április első felében lehet számítani, a többség azonban április végén, május elején érkezik. A hímek a nagy út után nem pihennek sokat, hamar énekelni kezdenek, remélve, hogy hangjukkal meghódíthatnak egy arra repülő tojót.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock
2022. április 21.

Bár ritkán kerülnek szem elé, gyönyörű éneküket hamarosan sokfelé lehet hallani. A legkorábban érkező fülemülékre már április első felében lehet számítani, a többség azonban április végén, május elején érkezik. A hímek a nagy út után nem pihennek sokat, hamar énekelni kezdenek, remélve, hogy hangjukkal meghódíthatnak egy arra repülő tojót.

A hímek nemcsak a tojók meghódítására használják hangjukat, de területük határait is énekükkel jelölik ki. Az egyszínű barna tollazatú fülemüle külsejével egyáltalán nem tartozik a feltűnő madarak közé, énekével annál inkább. Nemcsak gyönyörű, változatos dallamai különlegesek, de az is, hogy még éjfél környékén is hallhatjuk énekét. A fülemülék gazdag repertoárjukat annak köszönhetik, hogy agyuk azon része, amely a változatos dallamok megtanulásáért felelős, más madarakéhoz képest arányaiban nagyobb.

Miután párra találnak, a hímek felhagynak az éjszakai énekléssel, de nappal, hogy területüket védjék, továbbra is énekelnek. A fészket alacsonyra építik, bokrok ágaira vagy a sűrű aljnövényzet által rejtve a talajra. A fészket a tojó építi, a hímek ezt még végigdalolják, de a fiókák etetéséből már ők is kiveszik a részüket. A fülemülék táplálékukat is talajon keresik, rovarokat, apróbb csigákat, férgeket esznek.

A fülemüle hosszú távú vonuló, a telet Afrikában, a Szaharától délre húzódó területeken tölti. 2009-ben brit kutatók parányi geolokátorral láttak el fülemüléket. 2010-ben sikerült egy egyedet visszafogni, a parányi műszer adataiból kiderült, hogy a madár Nagy Britanniától 4828km-re a nyugat-afrikai Guinea-ban töltötte a telet.

A fülemülék hangja költőket, írókat, zeneszerzőket is megihletett. Händel például orgonaversenyében a kakukkot és a fülemülét is megidézte.

A fülemüle, vagy ahogy az irodalomban előszeretettel emlegetik, a csalogány, több költő – például John Keats, Arany János, Petőfi Sándor, Weöres Sándor és Áprily Lajos – művében is megjelenik. Éjszakai éneke miatt a szerelem és a vágy visszatérő motívuma is.

A fülemülének az egyik első élő rádióközvetítésben is szerepe volt. 1924 májusában Beatrice Harrison csellista esténként kint gyakorolt a kertjében, és felfigyelt arra, hogy egy fülemüle is bekapcsolódik a játékába. Miután ez estéről estére megismétlődött, Harrison úgy gondolta, ezt másnak is hallania kell. Sikerült elintéznie egy élő rádióközvetítést a BBC-nél, így országszerte sokan lehettek fültanúi a különös duettnek. A koncertnek olyan sikere volt, hogy 12 éven keresztül műsoron tartották, Beatrice Harrison az évek alatt 50 ezer rajongói levelet kapott, és ezután már csak Fülemülés Hölgyként emlegették.

Fülemülék éjszakája

Két év kihagyás után a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület újra megrendezi a Fülemülék éjszakája elnevezésű programsorozatot, amelynek keretében április végétől május végéig az ország számos helyszínén indítanak késő délutáni, kora esti sétákat, amelyek során meg lehet hallgatni a fülemülék koncertjét. A 2022. évi „Fülemülék éjszakája” programhelyszínek folyamatosan frissülő listáját ide kattintva találjátok.

Cikkajánló